Harta Europei s-ar putea schimba din nou radical, chiar anul viitor!
Scoția ar putea organiza un nou referendum pentru declararea independenței
Totul se va întâmpla dacă referendumul privind independența Scoției, pe care premierul Nicola Sturgeon intenționează să-l organizeze, va primi votul popular.
Marți, 28 iunie, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat că are de gând să organizeze un referendum „consultativ” privind independenţa naţiunii britanice în octombrie 2023.
Decizia vine chiar dacă precedentul referendum pe această temă, cel organizat în 2014, a fost un eșec, iar Guvernul Marii Britanii a refuzat să autorizeze acest vot, transmit agențiile AFP și Reuters.
„Doresc să anunţ că Guvernul scoţian propune ca referendumul privind independenţa să aibă loc pe 19 octombrie 2023”, a transmis Nicola Sturgeon în fața Parlamentului din Scoția.
Obstacolul principal: este nevoie de acordul Guvernului de la Londra
Prim-ministrul scoțian, lider al formațiunii politice pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP), are însă nevoie de acordul Guvernului de la Londra pentru a organiza acest referendum.
Iar Executivul condus în prezent de Boris Johnson se opune ferm acestui demers.
Reamintim că Scoția a votat deja, în 2014, pe tema independenței de Marea Britanie. Atunci, scoțienii au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.
Având în vedere votul din urmă cu opt ani, premierul Boris Johnson spune că un astfel de referendum poate avea loc doar „o dată la o generaţie”.
Boris Johnson consideră că acum nu este momentul potrivit pentru a discuta despre un referendum asupra independenţei Scoţiei, însă Executivul de la Londra va examina cu atenţie cererea făcută de premierul scoţian.
„Poziţia noastră rămâne neschimbată: prioritatea atât a Guvernului britanic, cât şi a celui scoţian trebuie să fie de a colabora împreună cu o atenţie neobosită asupra problemelor despre care ştim că contează pentru oamenii de pe tot cuprinsul ţării.
O decizie a fost luată de prim-ministru, aşadar vom studia cu atenţie detaliile propunerii şi Curtea Supremă va examina dacă să accepte sau nu referatul Lordului Avocat al Guvernului scoţian”, a precizat, marți, purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.
Planul Scoției vizează aderarea la UE ca stat independent
Partidul Naţional Scoţian afirmă acum că Brexitul a schimbat total datele problemei. Scoțienii au votat în proporție de 62% împotriva părăsirii Uniunii Europene.
Acum, partidul premierului Nicola Sturgeon își dorește ca Scoţia să adere la Uniunea Europeană din postura de stat independent.
Nicola Sturgeon a explicat că este pregătită să negocieze cu Boris Johnson, însă a avertizat că nu va permite ca „democraţia scoţiană să fie prizoniera lui Boris Johnson sau al oricărui prim-ministru”.
Tot astăzi, înainte de discursul susținut de premierul scoțian în fața Parlamentului acestei țări, Boris Johnson şi-a reiterat angajamentul faţă de unitatea Regatului Unit al Marii Britanii.
„Credem cu siguranţă că planul nostru pentru o economie mai puternică funcţionează mai bine atunci când Marea Britanie este unită decât atunci când nu este”, a precizat liderul conservator pentru televiziunea britanică, în marja reuniunii G7 din Germania.