Îngrijorări la nivel înalt în contextul tensiunilor dintre Polonia și UE. Atât fostul premier polonez și fost președinte al Consiliul European, Donald Tusk spun că se tem de ieșirea țării sale din UE printr-un referendum pe model britanic.
Totodată, oficialul european a mai precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla într-o singură noapte cu o majoritate simplă de voturi.
„Cel mai mult mă tem că acum Polonia poate fi retrasă din UE cu o majoritate simplă de voturi. Într-o zi sau mai degrabă într-o noapte, PiS (Partidul Lege şi Justiţie, de guvernământ) ar putea să ia o astfel de decizie dintr-o tactică politică ieftină”, a declarat Tusk.
Pentru a evita un astfel de scenariu, Tusk ia măsuri concrete. Oficialul european a anunțat că va cere acordul Parlamentului o propunere de amendare a Constituţiei care „va face foarte dificilă retragerea Poloniei din UE”, relatează EFE. Mai exact, este vorba despre un acord internațional, care să poată fi denunțat doar cu două treimi din voturile polonezilor.
La rândul său, liderul opoziţiei poloneze a afirmat că „este în interesul politic al tuturor să-i convingem pe polonezi că ieşirea din UE nu se va întâmpla”. Totodaăt, el a mai avertizat că „PiS este pe calea ieşirii din UE”.
Motivele pentru care Polonia poate ieși din UE
În ceea ce privește problemele cu care Polonia se confruntă la Bruxelles, potrivit lui, una dintre cele mai majore este disputa cu privire la mina de cărbune Turow, care din cauza caracterului său extrem de poluant i-a adus Varşoviei o amendă de jumătate de milion de euro pe zi, la sesizarea Republicii Cehe.
„Turow ne dă energie, potrivit estimărilor pe care le-am văzut, asigură de la două până la patru la sută din necesarul nostru de energie, ceea ce nu reprezintă o contribuţie fundamentală la securitatea noastră energetică, dar este dificil de înlocuit”, a spus Tusk.
„Dar vecinii noştri cehi nu ne obligă să închidem Turow; aceasta este o minciună propagandistică a PiS care începe să se răspândească”, a subliniat el, iar „problema este să negociezi cu cehii pentru a elimina daunele pe care le suferă din cauza minei de la Turow şi, astfel, să nu plătim amenzi stupid de mari”.
Amintim faptul că în acest context, Comisia Europeană a anunţat că dacă Varşovia nu închide mina de cărbune de la Turow şi nici nu va satisface financiar sancţiunea impusă, această sumă va fi dedusă din fondurile europene alocate Poloniei.
Pe de altă parte, liderul Platformei Civice a menţionat în acest context şi anularea vizitei în Ungaria a premierului Mateusz Morawiecki, care urma să participe la cel de-al IV-lea Summit demografic de la Budapesta, şi a spus că „de mai mulţi ani construim forumul de la Visegrad, unde Polonia are un leadership pozitiv, iar acum Morawiecki decide să nu meargă la Budapesta pentru că şi premierul ceh va fi acolo”.