"Avansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană depinde de dinamica și calitatea reformelor pe care le implementează statele candidate" – a declarat ambasadorul României la Belgrad, Silvia Davidoiu, adăugând că sprijinul pe care România îl acordă perspectivei europene a Serbiei este oferit printr-un parteneriat autentic și echilibrat cu autoritățile sârbe.
„România pledează pentru procesul de extindere a UE și integrarea europeană a Serbiei, în baza rezultatelor obținute în adoptarea standardelor europene și în îndeplinirea criteriilor de aderare” – a declarat Davidoiu, adăugând că salută consolidarea colaborării cu Serbia în toate domeniile legate de Cluster 4, în special când este vorba de dezvoltare durabilă și ecologie. Davidoiu a subliniat că potrivit noii metodologii de aderare, rezultatele concrete ale reformelor rămân un element esențial pentru integrarea europeană, potrivit RTS.
„Prin acordul tuturor statelor UE, Serbia a deschis Cruster 4 și astfel Serbia obține acces la asistență tehnică și financiară și încurajări politice pentru eforturile sale” – a declarat Davidoiu.
Întrebată cum apreciază statutul minorității române din Serbia și dacă există probleme care sunt încă nerezolvate, Davidoiu a răspuns că ar dori să vadă că toate persoanele care se declară de etnie română, indiferent în ce regiune a Serbiei ar trăi, să poată liber să-și exercite drepturile fundamentale, așa cum se întâmplă cu minoritatea sârbă din România.
„Aceasta însemnă învățământ de calitate, libertate confesională, acces la informații, inclusiv presă în limba maternă, reprezentare adecvată în administrația locală și națională și în forumurile politice” – a declarat Davidoiu, subliniind că relațiile amicale dintre români și sârbi sunt mai puternice decât retorica politică.
Proiectele de viitor
Întrebată care sunt proiectele de viitor, având în vedere că de la venirea în Serbia a discutat despre proiecte energetice de infrastructură cu președintele și premierul Serbiei, Davidoiu s-a declarat mulțumită că pentru ambele state sunt o prioritate proiectele de infrastructură pentru transportul rutier și feroviar, dar și cele de interconectare a rețelelor electrice și de gaze naturale.
„Ministerele de resort din România s-au arătat interesate pentru îmbunătățirea dialogului cu partea sârbă pentru realizarea acestor proiecte, care sunt încă în fază inițială. Am speranța că vor fi urgentate în viitorul apropiat, astfel încât cetățenii noștri să se poată bucura de toate beneficiile conectivității – turism, comerț și contacte interpersonale” – a declarat Davidoiu, subliniind că prin cooperarea transfrontalieră, asigurată prin fondurile europene ale Instrumentului de Asistență pentru Preaderare, România contribuie ca Serbia să atingă standardele europene.
Potrivit lui Davidoiu, pentru acest program în actualul ciclu financiar de șapte ani au fost alocate mai mult de 80 de milioane de euro.