Autorităţile regiunii separatiste georgiene proruse Osetia de Sud au anunţat vineri organizarea la 17 iulie a unui referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia.

Președintele a semnat decretul privind referendumul! Se întâmplă pe 17 iulie

„Preşedintele” încă în exerciţiu Anatoli Bibilov a „semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud”, a declarat serviciul său de presă într-un comunicat, evocând „aspiraţia istorică” a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează.

„Ne întoarcem acasă!”, a comentat Bibilov pe contul său Telegram. „A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a adăugat el, informează France Presse.

Anatoli Bibilov nu a reuşit să se facă reales în funcţia de „preşedinte” la începutul lunii, iar Rusia şi-a exprimat speranţa că succesorul său în acest post, Alan Gagloev, va şti să asigure „continuitatea” în relaţiile cu Moscova.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independenţa, precum şi a celei unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, şi a instalat acolo baze militare.

Anunţul privind viitorul referendum a fost făcut în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina, notează AFP.

Regiunile Doneţk şi Lugansk vor integrarea în Rusia

Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost de asemenea recunoscută de Moscova, şi-au exprimat şi ele interesul de a se integra în Rusia.

Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a suscitat un elan de solidaritate în Georgia.

Aceasta calificase deja în trecută drept „inacceptabil” planul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind alăturarea sa Federaţiei Ruse.

În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localităţi georgiene.

Luptele s-au încheiat după cinci zile prin instituirea unei încetări a focului, negociată de Uniunea Europeană, dar care s-au soldat cu peste 700 de morţi şi au provocat strămutarea a zeci de mii de georgieni.