De câteva săptămâni tensiunile dintre UE și Polonia s-au accentuat. În acest context, premierul Mateusz Morawiecki a venit cu o serie de precizări. Acesta susține că locul Poloniei este în UE, iar țara nu are de gând să părăsească Executivul Comunitar.
„Locul Poloniei este şi va fi în familia europeană a naţiunilor. Aderarea la Uniunea Europeană a fost unul dintre punctele forte din ultimele decenii, pentru ambele părţi”, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, citat de cotidianul Le Monde.
Precizările acestuia vin pe fondul criticilor partenerilor europeni referitoare la decizia Tribunalului constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele UE.
La rândul său, comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, s-a declarat „preocupat” de hotărârea anunţată de Tribunalul constituţional din Polonia şi a avertizat că Uniunea Europeană „va utiliza toate instrumentele” pentru a proteja primatul dreptului comunitar, care este „esenţa UE”.
Franța în schimb are o altă poziție. Emmanuel Macron a lansat critici dure după decizia instanţei constituţionale din Polonia. Un secretar de stat francez declara că acest lucru reprezintă un atac la adresa UE, destul de grav.
Polonia, pusă la zid de țările europene
„Este vorba de un atac la adresa Uniunii Europene. Este foarte grav. Nu este vorba de un subiect de natură tehnică sau juridică. Este un subiect eminamente politic, care se înscrie într-o lungă listă de provocări la adresa Uniunii Europene”, a declarat Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.
Aceași reacție a venit și din partea Luxemburgului, care susținea că mișcările făcute de Polonia vor duce la ruperea relațiilor cu UE. „Guvernul polonez practică jocul cu focul şi riscă să provoace o ruptură în relaţia cu UE”, a comentat Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.
Germania în schimb a îndemnat Polonia să aplice „deplin” reglementările comunitare.
Toate aceste reacții vin după ce în cursul serii de joi, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării.
Preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia declara atunci că organismele europene ajung să acționeze prin depășirea competențelor pe care le au.
„Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia.
Totodată, oficialul polonez a mai prezentat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat „ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.
Trebuie menționat faptul că decizia luată de Polonia scoate la iveală primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene. La rândul lor, analiștii văd această situație ca un adevărat „Polexit legislativ”, pe fondul tensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia.