Primul element, doar în aparenţă formal şi neînsemnat, este precizarea spaţiului geografic în care s-ar putea să apară marele acord al viitorului: nu mai este totalmente actuală formularea lui de Gaulle, nu se mai vorbeşte despre o „Europă de la Atlantic la Urali“, ci despre una „de la Lisabona la Urali“, suavă schimbare ce nu mai pomeneşte de Atlantic, tocmai pentru ca cineva să nu confunde construcţia asta cu cea veche, care implica SUA, scrie Cristian Unteanu pe adevarul.ro.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat luni, în timpul vizitei efectuate în Franţa de omologul său rus Vladimir Putin, pentru o apropiere între Uniunea Europeană şi Rusia şi o regăsire a încrederii într-o ordine internaţională aflată în ”recompunere”, transmite AFP.
În pofida ”neînţelegerilor din ultimele decenii şi a dezbaterilor despre relaţia cu Occidentul”, Rusia este o ţară ”europeană” şi ”trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate şi de încredere între UE şi Rusia”, a spus Macron la primirea lui Putin la reşedinţa de vară din sudul Franţei a liderului de la Elysee.
Pe de altă parte, pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, Macron a susţinut în discuţia cu Putin organizarea unui summit în formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franţa) în săptămânile următoare, el apreciind că, în urma alegerii lui Volodimir Zelenski preşedinte al Ucrainei, există o schimbare pozitivă în relaţiile dintre Moscova şi Kiev.
Potrivit agenţiei Reuters, Putin i-a transmis lui Macron că nu vede vreo alternativă la formatul Normandia, dar s-a abţinut să se pronunţe asupra propunerii şefului statului francez privind un asemenea summit.
Liderul de la Kremlin a mai menţionat că manifestă un optimism precaut după discuţiile telefonice pe care le-a avut cu omologul său ucrainean, dar a insistat că orice nouă întâlnire pe tema crizei ucrainene trebuie să conducă la rezultate tangibile.