Republica autoproclamată Donețk, din estul Ucrainei, s-ar putea alătura Rusiei după ce va prelua controlul asupra întregului teritoriu pe care îl revendică, spune Denis Pușilin, liderul autoproclamat al acesteia, relatează Reuters.

„În ce privește alipirea la Federația Rusă, dorința și aspirația pot fi observate clar încă din 2014, dorința de a fi în Rusia”, a spus Pușilin, citat de agenția de presă a așa-zisei republici.

„Acum, însă, principalul obiectiv, este preluarea granițelor constituționale ale republicii. Apoi vom hotărî acest lucru”, a mai adăugat liderul cvasi-statului construit de ruși în 2014, după prima agresiune împotriva Ucrainei.

Referendum privind aderarea la Rusia

Comentariile vin la două zile după ce liderul celeilalte regiuni separatiste a spus că intenționează să organizeze un referendum pentru alipirea la Rusia. Cetățenii care locuiesc în provincia Luhansk, aflată în estul Ucrainei, ar putea fi chemați la un referendum privind aderarea la Rusia. Declaraţia a fost făcută de liderul separatist local Leonid Pasechnik, potrivit BBC News.

În februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din sud-estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, pentru a oferi o „cooperare legată de apărare”.

„Cred că într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate Lugansk), în cadrul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă”, a declarat Pasecinik, citat de agenţiile de presă ruse.

Reacție categorică a Kievului

Ucraina spune, însă, că un astfel de vot nu ar avea nicio bază legală și ar declanșa un răspuns și mai ferm al comunității internaționale. Organizarea unui referendum în teritorii ocupate de către Rusia ”sunt nule şi neavenite şi nu vor avea nicio bază legală”, denunţă Gvernul ucrainean după ce liderul separatsit prorus din Lugansk a anunţat un eventual referendum de ”aderare” la Rusia, relatează Reuters.

”Toate referendumurile în teritorii ocupate temporar sunt nule şi neavenite şi ni vor avea nicio validitate legală”, a declarat Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

”Din contră, Rusia se expune unor sancţiuni şi mai dure ale comunităţii internaţionale, care-i vor accentua izolarea la nivel mondial”, a avertizat el.

Războiul din Ucraina a cauzat pagube colosale

Amintim că războiul din Ucraina a cauzat pagube în valoare de 63 de miliarde de dolari la infrastructura ţării, indică o estimare realizată de Kyiv School of Economics, transmite luni BBC. Potrivit estimării, care a calculat impactul economic al invaziei ruse în Ucraina până la 24 martie, cel puţin 4.431 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, distruse sau capturate, plus 92 de fabrici şi depozite şi 378 de şcoli.

În plus, 12 aeroporturi au fost distruse, avariate sau capturate, precum şi şapte hidrocentrale sau termocentrale.

De la precedenta estimare, publicată la 17 martie de Kyiv School of Economics, s-au înregistrat pagube de 3,5 miliarde dolari.