Sociologul Marius Pieleanu a declarat la podcastul „România lui Cristache” că Guvernul României a gestionat exemplar criza refugiaților și că Statul Român și-a îndeplinit datoria cu brio.
Iar în ceea ce privește preoucparea românilor față de război, acesta a afirmat că scumpirile din cauza invaziei de la graniță nu au fost atât de dramatice încât să creeze o nemulțumire publică.
„Preocuparea față de război a fost una majoră. Îngrijorările au fost similare cu preocupările. Războiul a început să pară o chestiune de durată. Trendul războiului este unul de lungă durată, românul a început să-l accepte ca atare
Au fost niște defecțiuni la creșterea prețurilor la combustibil, la energie… însă nu sunt atât de dramatice încât să creeze o nemulțumire publică.
Eu cred că Guvernul a gestionat relativ bine situația, ne-am făcut datoria cu brio în ceea ce privește refugiații. Chiar dacă refugiații nu au ales țara noastră, conform cifrelor. La iarnă vor conștientiza gravitatea războiului, când vor da vina pe autorități.”, a explicat sociologul.
Pieleanu a afirmat că „rușii or să fie vecini cu noi”
Referindu-se la cetățenii români, sociologul a declarat că o bună parte din români au un „fior roșu” pe cre îl numește rusofobie pentru că, din punct de vedere al istoriei, Rusia a făcut mult rău României. Pieleanu a precizat că România s-a aflat aproape „mereu la răscruce de vânturi” și „a trebuit să joace inteligent de la Cuza încoace.”
„1918, prin tratatul de la Versailles, elita politică a României au știut să revendice teritoriile româniei pentru 20 de ani, chiar și ceva în plus.
Nu este vorba doar despre Putin, este vorba despre un fior roșu care se cheamă „rusofobie” în rândul cetățenilor din România. Rusia ne-a făcut destul de mult rău. Istoriile astea orale care au fost transmise despre armata roșie care ne-a eliberat în 44. Toate acestea rămân în memoria colectivă.
Rușii or să fie vecini cu noi. România a fost mereu la răscruce de vânturi, a trebui să joace inteligent de la Cuza încoace. Mereu a trebui să vedem singuri cum este mai bine.”, a declarat sociologul Marius Pieleanu.