Acum, obiectivul Moscovei este de a captura părțile de sud și de est ale Ucrainei și de a le lega fizic de Rusia, potrivit site-ului 19fortyfive.
Controlul deplin asupra Donbasului și sudul Ucrainei
Zilele trecute, generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant interimar al Districtului Militar Central, a declarat că obiectivele armatei ruse sunt de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și sudul Ucrainei. „De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, aceasta a început deja literalmente acum două zile. Una dintre sarcinile armatei ruse este de a prelua controlul asupra Donbassului și sudului Ucrainei. Asta va duce la crearea unui coridor terestru către Crimeea și va influența obiectele vitale ale economiei ucrainene”, a afirmat ofițerul rus.
Noile obiective rusești sunt coroborate de armata ucraineană.
„Inamicul rus desfășoară operațiuni ofensive în Zona Operațională de Est pentru a învinge forțele comune, pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și pentru a asigura o rută terestră între aceste teritorii și Crimeea ocupată”, a anunțat la rândul său Ministerul Apărării ucrainean.
Planurile rusești nu se limitează la Ucraina. Urmează Transnistria?
Din câte se pare, planurile rusești nu se limitează la Ucraina. Situată în estul Moldovei, Transnistria este o provincie separatistă formată în mare parte din pro-ruși. Și există unele voci care susțin că armata rusă ar putea încerca să ajungă și aici. „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire spre Transnistria, unde populația de limbă rusă este, de asemenea, oprimată”, a declarat Minnekaev.
Dar Transnistria este mult mai mică și mai puțin importantă decât provinciile proruse separatiste ucrainene Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.
Ofensiva rusă mai mult șchioapătă
Cu toate acestea, efortul de război al Rusiei nu merge deloc așa cum a fost planificat. Ofensiva est nu a realizat nimic până acum.
Evaluând noua ofensivă spre est a Rusiei, Ministerul Britanic al Apărării a declarat că până acum, armata rusă a făcut progrese minore în unele domenii, dar nu a reușit niciun progres major, parțial din cauza problemelor logistice constante care au afectat efortul de război al Rusiei încă de la început.
„Rusia a făcut progrese minore în unele zone, de când și-a mutat atenția către ocuparea completă a Donbasului. Fără suficient sprijin logistic și de luptă, Rusia nu a realizat deocamdată un progres semnificativ. Decizia Rusiei de a asedia, mai degrabă decât de a ataca combinatul de oțel Azovstal din Mariupol, înseamnă că multe unități rusești rămân fixate în oraș și nu pot fi redistribuite. Apărarea orașului Mariupol de către ucraineni a epuizat, de asemenea, multe unități rusești și le-a redus eficiența. Acest lucru reflectă probabil dorința de a ascunde rușilor adevărata amploare a pierderilor Rusiei”, a declarat serviciul de informații militare britanic.
Mariupol se află de două luni sub asediul forţelor ruse de la începutul invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusă. Singura porţiune care nu a rămas necucerită de forţele Moscovei este zona fostului combinat Azovstal.
Cu două zile în urmă, Vladimir Putin a declarat drept „succes” acțiunea de eliberare a Mariupolului şi a ordonat anularea asaltului asupra Azovstal. Rușii mențin în continuare blocada asupra zonei industriale.
Zilele trecute, ucrainenii i-au acuzat pe ruşi că au bombardat cu proiectile antibuncăr uzina Azovstal, unde sunt baricadați peste 2.000 de ucraineni, inclusiv răniți, femei și copii.