Scindare în Republica Moldova: Chișinăul a semnat cererea de aderare în UE, Tiraspolul tocmai și-a cerut independența
Amintim că Replica Moldova a semnat anterior cererea de aderare la Uniunea Europeană, în contextul tensiunilor militare din Ucraina.
„Depunerea de către Replica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Replica Moldova, fără a ține cont de opinia Tiraspolului și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană (…) pune capăt procesului de reglementare și necesită o formalizare juridică internațională”, este scris într-un comunicat al așa-zisului minister al afacerilor externe din stânga Nistrului, preluat de Radio Europa Liberă Moldova.
De asemenea, Administrația de la Tiraspol a scris și că solicită „părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate, bazate pe relații pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.
Reprezentanții PSRM și-au exprimat vineri, 4 martie, nemulțumirea față de semnarea cererii de aderare la UE, numind inițiativa una „pur populistă” și insistând că „adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al R. Moldova este reintegrarea țării”.
Ce spune Maia Sandu despre aderarea Republicii Moldova la UE
În cadrul unui eveniment care a avut loc la Reședința de Stat, președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.
„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova.
Acum, în zilele războiului din Ucraina, rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri. Ne păstrăm neutralitate și rămânem calmi, generoși. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum cu lecțiile învățate suntem gata să ne asumăm viitorul”, a declarat Maia Sandu.