La congresul deputaților din Transnistria, programat pentru 28 februarie, se preconizează adoptarea unei solicitări către Moscova pentru alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Ghenadie Ciorba, un opozant transnistrean, a făcut această declarație. El a sugerat că această inițiativă ar putea proveni chiar de la autoritățile ruse, potrivit deschide.md.

Transnistria va cere anexarea la Rusia

Ciorba a speculat că, în cadrul acestui forum, se va propune solicitarea de alipire la Rusia. Conform acestuia, pe 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin ar putea da ordinul. El ar anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia de a aproba cererea.

Opozantul consideră că acest congres și protestul recent organizat la Tiraspol împotriva presupuselor presiuni economice ale Republicii Moldova au scopul de a arăta opoziția locuitorilor din Transnistria față de Chișinău.

„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a mai declarat Ciorba.

Putin ar putea avea pretextul de a aplica o lovitură în R. Moldova

El a avertizat deputații regiunii să nu permită această decizie. În opinia sa, acest fapt ar oferi lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria, sub orice pretext”.

„Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovit teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului”, a conchis Ciorba.

Comparație între conducerea Rusiei și cea a lui Hitler

Ciorba a adus în discuție psihologia conducerii ruse, comparând-o cu cea a lui Hitler din anii ’30. Acesta a sugerat că încercările de a împăca astfel de lideri conduc la creșterea apetitului agresorului.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a convocat „deputații” în legătură cu presupusele presiuni economice din partea Chișinăului.