Se schimbă harta lumii? Anunțul a venit chiar acum: „Pierdem terenuri masive”

Sursă: Dreamstime

Indienii care locuiesc în apropierea graniței disputate din Himalaya cu China lansează acuzații grave. Aceștia susțin că ambele părți au convenit să retragă trupele din unele zone contestate și să creeze zone tampon.

Se schimbă harta lumii? Și-au acuzat guvernul că cedează teritorii Chinei

Acuzațiile au fost lansate în contextul în care trupele indiene și chineze, care au fost blocate într-o dispută tensionată la frontieră din iunie 2020, au început în această lună să se retragă din zona contestată Gogra-Hot Springs după ce s-a ajuns la un acord de detensionare.

Guvernul indian a declarat că acordul a restabilit teritoriul de pe ambele părți ale frontierei contestate, cunoscut sub numele de linia de control real, la „perioada de dinainte de separare”, conform informațiilor transmise de theguardian.com

Niciuna dintre părți nu va avea voie să patruleze cu trupele în zonele tampon nou create

Chiar și așa, rezidenții indieni locali, reprezentanții aleși ai regiunii și foștii ofițeri militari indieni care au servit de-a lungul frontierei disputate din Ladakh susțin că noile „zone tampon” au fost stabilite în zone aflate anterior sub controlul indian, potrivit sursei menționate.

Simultan, ei susțin că pozițiile trupelor chineze rămân fie în zone contestate, fie în interiorul teritoriului indian.

„Armata noastră eliberează zone care nu au fost deloc disputate, în timp ce trupele chineze sunt staționate în zonele patrulate în mod tradițional de India”, a declarat Konchok Stanzin, un consilier ales din regiune.

Stanzin a susținut că India a cedat deja teritoriul Chinei în timpul unui acord din 2021 de retragere din zonele contestate din jurul lacului Pangong din Ladakh.

„Am exprimat îngrijorări similare în dezangajarea anterioară, la fel ca în zona Pangong Tso, unde armata noastră a pierdut din nou o zonă imensă”, a spus el.

Mulți oameni din zona locală au vorbit despre îngrijorarea nu numai pentru securitatea lor, ci și despre consecințele pe care le avea pierderea de pământ în favoarea Chinei asupra mijloacelor lor de existență.

„Pierdem terenuri masive, pe care le-am folosi ca pășunat. Anterior, îngrijorarea noastră era doar cu privire la incursiunile chineze, dar acum situația este mai îngrijorătoare, deoarece guvernul nostru renunță fericit la pământ. Dacă abordarea Indiei rămâne aceeași, vom pierde mai multe pământuri”, a spus Stanzin, care aparține comunității tribale de păstori de vite Changpa, a căror principală sursă de viață au fost caprele Changra producătoare de lână de cașmir.