Continentul african se află în vârful a trei plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă. Aceasta reprezintă un proces geologic complex, despre care oamenii de știință cred că va duce la crearea unui nou ocean peste câteva milioane de ani, transmite nbcnews.com

Cea mai puternică dovadă

Cea mai puternică dovadă este o fisură cu o lungime de aproape 56 de kilometri în deșertul etiopian.

Continentul african a fost studiat timp de câteva decenii, din punct de vedere tectonic. Noile măsurători prin satelit ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine tranziția și oferă instrumente valoroase pentru a studia nașterea treptată a unui nou ocean într-unul dintre cele mai unice puncte geologice de pe planetă.

Experții transmit că va fi nevoie de cel puțin cinci milioane de ani pentru ca acest ocean să se formeze.

Crusta pământului este formată din multe plăci tectonice imense. Acestea au o formă neregulată și se află într-o mișcare continuă.

În ultimii ani, echipamentele moderne au revoluționat aceste studii și le-au permis oamenilor de știință să facă măsurători precise a mișcării pământului, a spus Ken Macdonald, geofizician al Universității din Californa, Santa Barbara.

În ultimii 30 de milioane de ani, placa arabă s-a începărtat de Africa, un proces care a dat naștere Mării Roșii și a Golfului Aden.