Rusia a luat în vizor un alt teritoriu: „Are ceva de dat înapoi”
Așadar, Viaceslav Volodin a spus la o şedinţă a Dumei de Stat că Rusia are „ceva de primit înapoi”. Acesta s-a referit la Alaska, care a fost guvernată de Compania Ruso-Americană, o organizație colonială comercială semi-statală a Imperiului Rus, din 1799 până în 1867.
Amintim că Rusia a decis să vândă Alaska după Războiul Crimeii, iar acordul de vânzare către SUA a fost semnat în martie 1867, la Washington. Totodată, suma tranzacției a fost de 7,2 milioane dolari.
„Integritatea nu înseamnă slăbiciune. Avem mereu ceva cu care să răspundem. Iar America să-şi amintească mereu. Există o regiune, Alaska. Iar când SUA încearcă să pună ordine în resursele noastre, să-și aducă aminte că avem ceva de primit înapoi”, a spus președintele Dumei de Stat a Rusiei.
De asemenea, Viaceslav Volodin a acuzat că SUA „nu îşi respectă președinții şi nici alegerile făcute de propriii cetățeni”.
„Nu ne amestecăm în treburile interne ale americanilor, dar de zeci de ani ei spun că tot ceea ce li se întâmplă, alegerea tuturor președinților, se datorează faptului că Rusia se amestecă în treburile lor. Deci nu îşi respectă președinții şi nici alegerile făcute de propriii cetățeni. Ce mai poți spune?”.
SUA pregătesc o super armă împotriva Rusiei și Chinei
În altă ordine de idei, SUA pregătește o nouă armă împotriva Chinei și a Rusiei. Lee Hudson a scris un articol pentru Politico, conform căruia Pentagonul transmite serviciilor militare proiecte legate de baloane de mare altitudine.
Pentagonul lucrează la un nou plan menit să-I întărească poziția în concurența cu China și Rusia: baloanele.
O serie de baloane, care zboară la altitudini cuprinse între 20000 și 300000 de metri, vor fi integrate în rețeaua de supraveghere a Pentagonului și, în cele din urmă, ar putea fi folosite în depistarea armamentului supersonic.
S-ar putea ca ideea să pară de domeniul science-fiction, dar o serie de documente ale Pentagonului semnalează că tehnologia trece din sectorul de cercetări al Departamentului Apărării la serviciile militare.
„O serie de platforme de mare sau de extrem de mare altitudine prezintă multe beneficii în privința rezistenței lor, în privința capacității de manevră, dar și în privința flexibilității altor utilități”. a declarat Tom Karako, consilier principal în Programul Internațional de Securitate, totodată director de program în Proiectul de Apărare Antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, arată Politico.