Se schimbă harta lumii!? Începe marea invazie. SUA trebuie să se pregătească

china taiwan

SURSA FOTO: Dreamstime

Este vestea momentului dată de amiralul Michael Gilday, șeful operațiunilor navale americane. Acesta a avertizat că SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan. Chiar dacă nu a dorit să aibă un ton alarmist, acesta a arătat că nu exclude o astfel de posibilitate.

SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan. Acest punct de vedere categoric a fost exprimat de șeful operațiunilor navale americane, amiralul Michael Gilday.

El a susținut că armata SUA trebuie să fie pregătită să răspundă unei potențiale invazii a Taiwanului de către Beijing încă din acest an.

Avertismentul , a avertizat miercuri un amiral, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Chinei faţă de insulă, relatează AFP.

Amiralul Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale americane, a fost întrebat de Atlantic Council despre posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul până în 2027.

„Nu este vorba doar de ce spune preşedintele Xi, ci de felul în care se comportă chinezii şi de ceea ce fac ei”, a declarat Gilday pentru acest think tank, subliniind că, în ultimii douăzeci de ani, Beijingul şi-a pus în practică promisiunile mai repede decât era anunţat.

„Prin urmare, când vorbim de 2027, în opinia mea asta (înseamnă) 2022 sau poate 2023”, a adăugat el.

Semnal categoric privind invazia Taiwanului

„Nu pot exclude această posibilitate. Nu vreau să fiu alarmist când spun asta. Doar că nu putem să o excludem”, a mai afirmat amiralul.

Amintim că, duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist care ar urma să îi confere un al treilea mandat, istoric, preşedintele Xi Jinping a reafirmat că intenţionează „să reunească” Taiwanul cu China, prin forţă dacă va fi nevoie.

Comentariile amiralului Gilday survin la o zi după un avertisment al secretarului american de stat Antony Blinken. Acesta din urmă a afirmat că Beijingul vrea să ocupe Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid” decât lua în considerare anterior, adăugând că sub preşedinţia lui Xi a apărut o „Chină foarte diferită”.

Tensiuni crescânde între SUA și China

Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, dar China consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său. Washingtonul are în mod istoric o politică de „ambiguitate strategică” faţă de o eventuală intervenţie militară americană dacă Taiwanul este atacat de China.

Această politică vizează atât descurajarea Chinei de a invada Taiwanul, cât şi împiedicarea liderilor din insulă să provoace Beijingul declarându-şi oficial independenţa, scrie AFP. În acest cadru, SUA vinde arme Taipeiului, cu scopul ca insula să se poată apăra.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi cu cele mai mari eforturi la o reunificare paşnică (cu Taiwanul), însă nu vom renunţa niciodată să recurgem la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare”, a declarat duminică Xi Jinping la Congresul PCC.

„Reunificarea patriei trebuie să se facă şi se va face”, a adăugat el, condamnând „orice separatism şi orice ingerinţă” străină în această afacere.