Este puțin probabil ca Ucraina să deschidă un al doilea front în Transnistria, a declarat președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pe 25 februarie.
Lukașenko prevede unirea dintre România și Republica Moldova
În spațiul mediatic au apărut deja avertismente cu privire la o posibilă provocare la granița dintre Ucraina și Republica Moldova. Președintele belarus este de părere că Occidentul și-ar dori uniunea dintre România și Republica Moldova.
„Nu cred. Este pur și simplu dezavantajos pentru ei. Occidentului i-ar plăcea să rezolve problema cu Rusia dintr-o singură lovitură și să închidă această gaură gri, așa cum se spune, și să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este obiectivul lor. Ucrainenii nu au nevoie de asta. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni și vor deschide un al doilea front.”, a spus Aleksandr Lukașenko.
În același timp, în Transnistria este prezent personal militar rusesc, echipamente și arme. Aceștia pot riposta dacă lucrurile merg spre sud și atunci va fi un iad de plătit, a remarcat președintele.
Aleksandr Lukașenko consideră că Occidentul exploatează situația din Transnistria pentru a destabiliza situația din regiune.
„Totul ar trebui să fie subminat. Este în interesul Occidentului. Nu cred că ucrainenii au nevoie de asta. Dacă vor deschide al doilea front acolo, va fi destul de fatal”, a spus președintele belarus.
Președintele belarus va face o vizită oficială în China
Alexander Lukașenko, un aliat al președintelui rus Putin, va efectua o vizită de stat în China în perioada 28 februarie – 2 martie.
Președintele belarus Alexander Lukașenko va efectua o vizită de stat în China la 28 februarie, în cadrul unei vizite de stat, a anunțat sâmbătă Ministerul chinez de Externe.
Lukașenko este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și a sprijinit invazia Moscovei în Ucraina, Belarusul fiind dependent de vecinul său atât financiar, cât și politic.
„La invitația președintelui chinez Xi Jinping, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, va efectua o vizită de stat în China în perioada 28 februarie – 2 martie”, a declarat purtătorul de cuvânt Hua Chunying.
În septembrie anul trecut, Xi și Lukașenko au anunțat un parteneriat strategic „pentru toate timpurile”, când s-au întâlnit în orașul uzbec Samarkand.
Lukașenko, un aliat important al lui Putin
În urmă cu un an, Belarus, care are o graniță comună cu Ucraina și Rusia, a permis Rusiei să folosească teritoriul său ca platformă de lansare pentru atacul său asupra Ucrainei. Lukașenko a declarat la începutul acestei luni că Belarus este pregătit să facă acest lucru din nou.
Kievul își exprimă de luni de zile îngrijorarea că Belarusul s-ar putea alătura războiului de partea Rusiei, o amenințare potențială care a forțat-o să redirecționeze trupe pentru a apăra nordul Ucrainei, în timp ce duce un război cu Rusia în est și sud.
În cadrul unei convorbiri telefonice de vineri, ministrul chinez de externe Qin Gang i-a spus omologului său belarus Serghei Aleinik că Beijingul este dispus să lucreze cu Minsk pentru a aprofunda încrederea politică reciprocă, a declarat ministerul chinez de externe.
De asemenea, China va continua să sprijine Belarus în menținerea stabilității sale naționale și se va opune încercărilor „forțelor externe” de a interveni în afacerile sale interne sau de a impune sancțiuni unilaterale „ilegale” asupra Minskului, i-a spus Qin lui Aleinik.