În România ar urma să apară un nou oraș. În spatele acestui mega-proiect se află Mark Gittenstein, fostul ambasador al SUA în România. Alături de el se mai află olandezul Steven van Groningen, CEO Raiffesisen Bank și Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley și totodată fondator al ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne.
În foarte scurt timp, în România, se va construi un nou oraș. Acesta se va situa la 30 de kilometri de Cluj-Napoca și se va construi pe 140 de hectare. În faza finală, proiectul se vrea afi o comunitate de 2.500-3.000 de locuitori ce va avea inclusiv o școală, o clinică medicală, fermă organică, parcuri, zone comerciale și centru de afaceri. Informația a fost dezvăluită de jurnaliștii de la gazetadecluj care au oferit informații incendiare despre acest incredibil proiect.
„În satul Băbuțiu din comuna Vultureni, județul Cluj, societatea Șoimeni Parc SA dezvoltă un mare proiect rezidențial. Firma are în plan construirea unui orășel, proiect denumit „Colina Nouă”. PUZ-ul proiectului privind ”introducere teren în intravilan pentru construire ansamblu rezidențial cu dotări aferente” a fost pus în discuție spre aprobare în toamna anului 2017 în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a decis că proiectul nu necesită o evaluare de mediu, ”deoarece amplasamentul studiat nu se găsește în arii naturale protejate de importanță națională, comunitară sau internațională și nu se identifică impact semnificativ advers asupra mediului ca urmare a implementării acestuia”, a susținut sursa citată.
Societatea Șoimeni Parc SA este controlată de olandezul Steven van Groningen (președintele Raiffesisen Bank), soții Liviu și Felicia Simionaș, Donald James Lothrop (fondatorul ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne) și americanul Thomas Louis Bates. Cel mai mare procentaj din capital îl deține Eurovillage LLC, un off-shore din Deleware. Potrivit documentelor oficiale, oamenii din spatele Eurovillage LLC sunt Donald Lothrop, StevenSchelhammer, Pamela Clark, Thomas Bates, Phil Tamminga și Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în decembrie 2012, nominalizat de Barack Obama.Mark Gitenstein este încă un personaj extrem de influent în România, prin poziția pe care o ocupă în conducerea Fondului Proprietatea, acționar și administrator al celor mai importante companii energetice românești.
Societatea Șoimeni Parc SA a fost înființată în 2014 șiare sediul în satul Băbuțiu, comuna Vultureni. Firma ce are ca și obiect de activitate ”dezvoltare (promovare) imobiliară” avut în anul 2017 o cifră de afaceri de 50.000 lei, însă firma a fost fără profit.
În septembrie 2016, a fost înregistrată de către societatea Șoimeni Parc SA marca Colina Nouă, așa cum este denumit mega-proiectul rezidențial, un orășel amplasat în mijlocul naturii. Potrivit propriei prezentări, ”Colina Nouă va fi comunitatea de 2500-3000 de locuitori care vor avea acces la o multitudine de facilități-școală cu programe educaționale inovative, centru de recreație și fitness, fermă organică, parcuri și locuri de joacă, clinică medicală, facilități pentru vârstânici, zonă comercială cu restaurante și cafenele, centru de afaceri și evenimente, toate conectate printr-o rețea de trotuare și piste de biciclete.
Proiectăm având în minte cel mai important lucru: familia. Elementul esențial este școala. Din prima zi, în Colina Nouă, va exista o școală modernă, concepută după modelul finlandez de predare, care va acomoda atât grupe de grădiniță, cât și clasele 0 și 1. În anii următori se vor adăuga restul claselor primare și cele de liceu. Credem că viața se poate simplifica enorm atunci când copilul tău merge singur până la școală pe alei pietonale sau piste special concepute pentru biciclete. Tot acolo vor fi proiectate o serie de activități pentru copii, astfel încât tu să te deplasezi mai puțin spre oraș și să economisești timp prețios.Infrastructura va fi realizată încă din prima fază a proiectului, în cel mai mic detaliu, cu drumuri asfaltate, iluminat public, alei de acces. Toate casele vor fi finalizate în același timp”.
Casele vor avea suprafețe construite între 163 mp și 378 mp cu arhitectură transilvăneană reinterpretată modern și cu dotări de ultimă generație: ”Toate casele se vor încadra în clasa energetică A și vor avea incluse în pachetul standard de dotări: pompă de căldură, panouri solare, sistem de ventilație, sistem de ventilare aport de aer proaspăt și recuperare energie, climatizare, încălzire în pardoseală, interfață SMART pentru a putea controla cele mai importante funcții direct de pe telefonul tău și parcări prevăzute cu alimentare pentru mașini electrice”.
În filmulețul de prezentare al proiectului, se menționează faptul că primele case au fost disponibile începând cu luna noiembrie a anului 2018.
Firma de arhitectură din Cluj care lucrează în acest proiect este Arhimar, firmă condusă de Claudiu Botea și care spune că l-a cunoscut pe Don Lothrop în urmă cu patru ani printr-un prieten comun.
De asemenea, în cadrul acestui proiect este încorporată și o fermă organică de legume, denumită Colina Farms: ”Un loc special în interiorul comunității îl are Colina Farms, cea mai mare fermă organică din zona Clujului, un loc unde creștem legume fără chimicale. Vei putea să culegi împreună cu familia sau chiar să cultivi câteva straturi. Alimentația sănătoasă este un element cheie la care ținem foarte mult și care completează tot acest tablou de facilități de care locuitorii Colina Nouă se vor bucura. La Colina Nouă poți să descoperi natura de-a lungul kilometrilor de trasee și poteci sau poți alege zarzavaturi de la cea mai mare fermă organiză de legume din zona Clujului – Colina Farms”, se mai arată în prezentarea proiectului.
Baltă a fost partener cu Lothrop și în firma Sere Transilvania SRL din Cluj, producător de solarii și sere. În vara anului 2017, la inaugurarea noului sediu al Sere Transilvania din satul Vâlcele, comuna Feleacu a participat alături de Lothrop și ambasadorul SUA la București, Hans Klenn și Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank și alți investitori americani și români.
În prezent, Sere Transilvania este administrată de Csaba Lengel, acționari fiind americanii John Philip Tamminga, Don Lothrop, Marceluș Suciu (proprietarul rețelei de restaurante Marty) și Cornel Mureșan.Administratorul Lengel Csaba a făcut obiectul unor cercetări penale, însă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au renunțat la acuzații în vara anului trecut. De remarcar faptul că în spațiul public, Lengel Csaba se bucură deseori de promovarea făcută de controversatul jurnalist Sabin Gherman.
Pe lângă Șoimeni Parc SA, Donald Lothrop conduce și firmele Blackstone SRL (până în 2013 au fost asociați în firmă și frații Marceluș și Vinicius Sucius, patronii Marty Restaurants), New Vista SA, societatea ce are sediul în Bihor și are ca obiect de activitate ”dezvoltare imobiliară”. Asociați în firmă sunt Liviu Simionaș și Adrian Dreana, iar asociatul juridic este fondul de investiții american New Vista Partners LLC, care în 2006 a vrut să privatizeze, fără licitație,firma de încălțăminte Clujana, ce era condusă la acea vreme de Ioan Sabin Pop. Potrivit presei locale, cel din urmă este rudă cu fostul deputat Vasile Suciu care este asociat cu Donald Lothrop într-o altă firmă. Firma se numește Donvas SRL și a fost înființată înainte cu trei luni de intenția de a prelua Clujana. În 2014, Don Lothrop a declarat presei locale că a renunțat la privatizarea Clujana, sugerată de un prieten. Vasile Suciu și Don Lothrop sunt în continuarea parteneri de afaceri, conduc și astăzi firma Donvas SRL.Asociații juridici ai acestei societăți sunt Șoimeni Parc SA, firma ce construiește mega-proiectul imobiliar din Vultureni și New Vista Partners LLC, fondul american ce a vrut privatizarea Clujana.