Se schimbă harta României?! Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost extrem de categoric în această privință!
El a reacționat imediat la acțiunea întreprinsă de ruși, care au distribuit o hartă în care Bucovina de Nord apare înapoiată României. Teritoriul în discuție a fost luat de URSS.
În fața acestei teorii, MAE a reacționat dur și a apreciat că harta publicată de ruși este doar un „instrument de propagandă și dezinformare”.
„MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei.
MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei.
Astfel, de așa-zise ‘propuneri’ și ‘analize’ care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a transmis MAE.
MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru Ucraina
Ministerul condus de către Bogdan Aurescu a precizat că nu are în vedere anexarea teritoriilor românești luate de ruși, lăsate moștenire Ucrainei – Bucovina de Nord și Ținutul Herța.
Obiectivul MAE este susținerea necondiționată a lui Volodimir Zelenski, „sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.
„MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional și reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, a arătat MAE.
Instituția condusă de Bogdan Aurescu a precizat că România este și va rămâne un partener al Ucrainei. MAE a arătat că acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esență, un proiect de promovare și consolidare a păcii în Europa, cât și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma plenar principiile și valorile spațiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional.
Teritoriile furate de ruși de la România
României i-au fost confiscate de URSS următoarele teritorii:
- Bucovina de Nord, parte a regiunii Cernăuți – teritoriu ocupat de URSS în 1940, printr-un ultimatul adresat statului român, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.
- Ținutul Herța – ocupat de URSS în 1940, oferit gratuit de România Ucrainei, în 1997, în baza unui „tratat de prietenie”. Președintele Emil Constantinescu și ministrul de Externe Adrian Severin au luat decizia, fără un referendum sau un sondaj de opinie.
- Bugeacul, numit și „Basarabia Istorică”, anexată Ucrainei în anul 1940, tot în urma pactului Ribbentrop-Molotov, din cel de-Al Doilea Război Mondial.
- Insula Șerpilor care are o importanță strategică ce nu poate fi neglijată. Insula Șerpilor a fost câștigată de țara noastră în urma tratatului de Pace de la Paris, transferat ilegal de URSS la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și anexat în 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.