UDMR critică reorganizarea administrativ-teritorială a României
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a adus critici severe proiectului propus de USR privind reorganizarea administrativ-teritorială a României.
Acesta vizează reducerea numărului de județe și localități prin transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în unități administrative, conform unui model similar cu cel al regiunilor de dezvoltare constituite din 2004.
Poziția critică a lui Antal Arpad
Antal Arpad a calificat această inițiativă drept „stupidă” și „periculoasă”, subliniind că ea ar putea afecta semnificativ locuitorii orașului său și pe cei din județul Covasna.
În opinia sa, dacă s-ar pune în aplicare reorganizarea, locuitorii din Sfântu Gheorghe ar fi obligați să interacționeze administrativ cu un centru județean situat mult mai departe, de exemplu în Alba Iulia, ceea ce ar implica un timp de deplasare de peste trei ore.
Această perspectivă este considerată un obstacol major pentru eficiența administrativă și pentru confortul cetățenilor.
Primarul a subliniat că astfel de propuneri nu iau în considerare nevoile reale ale cetățenilor, ci se bazează pe o logică pur contabilă, în care se văd doar cifre, nu și oameni.
Arpad a subliniat importanța solidarității și a maturității politice în combaterea acestor inițiative, adăugând că UDMR a reușit în trecut să blocheze propuneri similare și intenționează să facă același lucru în viitor.
„Am spus în ultimele săptămâni, în ultimele luni, că vine o perioadă în care vor fi foarte multe iniţiative stupide la nivelul unor partide politice. Am putut citi o asemenea iniţiativă chiar azi dimineaţă. Vine de la USR şi se referă la faptul că actualele regiuni de dezvoltare ar trebui transformate în judeţe.
Cunoaştem această iniţiativă, nu este una nouă. În urmă cu vreo 15 ani a mai existat un preşedinte pe care mulţi l-am uitat, care a avut aceeaşi iniţiativă de a transforma cele opt regiuni de dezvoltare în judeţe.
Este o iniţiativă periculoasă, este o iniţiativă stupidă, este o iniţiativă împotriva intereselor cetăţenilor, este o iniţiativă care, dacă s-ar concretiza, pentru noi, cei care trăim în Sfântul Gheorghe, ar însemna să trăim într-un mega judeţ, unde poate reşedinţa de judeţ ar fi în Alba Iulia, care înseamnă peste trei ore, pe actuala infrastructură, trei ore de transport.
Cred că noi toţi împreună trebuie, în perioada următoare, să fim suficient de maturi, suficient de inteligenţi şi suficient de solidari pentru a ocoli aceste iniţiative, care sunt iniţiative de gen contabil, unde oamenii nu se văd, se văd doar nişte cifre”, a declarat Antal Arpad.
Impactul asupra orașelor mici
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale lui Antal Arpad se referă la faptul că proiectul USR prevede ca doar localitățile cu peste 20.000 de locuitori să poată păstra statutul de oraș.
Acest lucru ar afecta profund județul Covasna, unde doar Sfântu Gheorghe ar rămâne oraș, deși alte localități au avut acest statut de sute de ani.
O astfel de schimbare ar distruge identitatea istorică și culturală a multor așezări.
„Gândiţi-vă că, în această iniţiativă, nu ar putea avea rang de oraş nicio localitate sub 20.000 de locuitori. Asta ar însemna că, în judeţul Covasna, doar Sfântu Gheorghe ar rămâne un oraş, în condiţiile în care avem oraşe care sunt oraşe de sute de ani.
Deci, aceste abordări sunt stupide, aceste abordări sunt, pur şi simplu, ireale şi noi, împreună, va trebui să oprim aceste iniţiative, iar pentru asta este nevoie de oameni ca domnul preşedinte Kelemen Hunor şi alţii, şi aşa cum am reuşit de două ori în ultimii 15 ani să stopăm aceste iniţiative prosteşti, vrem să rezolvăm acelaşi lucru şi în viitor şi contăm pe sprijinul dumneavoastră, al tuturor”, a spus Antal Arpad, la finalul ceremoniei de învestire a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a preluat, miercuri, cel de-al cincilea mandat.
Propunerile USR
Inițiativa USR se bazează pe necesitatea reducerii numărului de unități administrativ-teritoriale, având în vedere că 9 din 10 localități din România sunt considerate „falimentare” din cauza dimensiunii lor reduse.
Reformele propuse vizează eficientizarea administrației prin crearea unor structuri mai mari și mai viabile din punct de vedere economic. Printre alte măsuri se numără reorganizarea Capitalei și a județului Ilfov.
Cele opt județe propuse de USR:
- Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui)
- Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea)
- Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Teleorman)
- Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea)
- Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş)
- Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj)
- Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu)
- şi Bucureşti-Ilfov (Municipiul Bucureşti şi Ilfov)