Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii În PROfunzime, difuzată la Pro TV Chișinău, Maia Sandu a vorbit despre schimbările din Republica Molodva, la un an de când a fost investită în funcția de președinte al țării. Totodată, ea a vorbit despre unirea dintre România și Moldova.
Întrebată cum comentează cele mai recent sondaj, care arată că aproximativ 44 % dintre cetățenii moldoveni își doresc unirea cu România, președinta a subliniat faptul că un ”asemenea proiect major” este realizabil însă doar cu susținere majoritară.
Aceasta a menționat că nu știe cifrele exacte, însă este conștientă că sunt foarte multe persoane care își doresc această unire. Totodată, ea a adăugat că până când lucrurile se vor concretiza, Republica Moldova și România trebuie să construiască relații mai bine legate, dincolo de discursuri.
„Nu știu dacă asta este cifra exactă, dar știm că există un număr mare de oameni și probabil în creștere, care sprijină ideea unirii. În același timp, există și o altă parte din societate, care este speriată de ideea unirii. Ori un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritar suficientă în societate.
O să urmărim sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România, dincolo de discursuri, construim poduri, construim proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, avem proiecte care să ne unească și mai mult în domeniul cultural, educațional”, a spus Maia Sandu.
Când ar putea fi realizată unirea Moldovei cu România
Întrebată dacă 51% dintre cetățeni și-ar dori unirea, Maia Sandu a menționat că este nevoie de un număr mult mai mare de persoane pentru ca acest lucru să se întâmple.
„Mai mult, probabil, pentru că un asemenea proiect trebuie să fie susținut, totuși, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”, a adăugat președintele Republicii Moldova.
Totodată, întrebată dacă Republica Moldova ar urma să se apropie de Alianța Nord-Atlantică (NATO), în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, ea a declarat că țara pe care o conduce este neutră, iar Constituția nu s-a schimbat deloc.
Președintele Moldovei a mai menționat că își dorește pace și speră ca toate lucrurile să meargă în această direcție.
”Noi avem scris în Constituție, suntem o țară neutră. Nimeni nu a schimbat Constituția, nu există acum o asemenea inițiativă, deci nu reprezentăm un pericol militar pentru nimeni. Noi ne dorim pace și sperăm ca lucrurile să meargă într-acolo.” – a răspuns Maia Sandu la Pro TV Chișinău.