40% din terenul agricol al României în pericol de deșertificare

Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat în Departamentul de Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, a declarat miercuri la Interviurile Digi24.ro că aproximativ 40% din terenul agricol al României este în pericol de deșertificare.

Ea a subliniat impactul asupra sectorului economic, citând studii realizate de Ministerul Mediului și alte instituții, care arată că în sudul țării se pierd aproximativ 1.000 de hectare de teren agricol anual din cauza deșertificării.

„Avem anumite studii care ne arată că atunci când vine vorba despre România, la nivelul întregii țări, 30% din teren este expus pericolului deșertificării și când vine vorba de terenul agricol, cam 40% din teren este supus aceluiași risc.

Vorbim despre aici și despre impactul asupra sectorului economic. Studii realizate recent de către Ministerul Mediului împreună cu diferite instituții ne arată că în partea de sud a țării pierdem aproximativ 1000 de hectare de teren agricol pe an, din cauza deșertificării”, a declarat Alexandra-Maria Bocșe.

1.000 de hectare de teren productiv pierdute anual din cauza deșertificării

Alexandra-Maria Bocșe a menționat că 1.000 de hectare de teren productiv sunt pierdute anual din cauza deșertificării.

SURSA FOTO: Dreamstime

Regiuni precum Dobrogea, sudul Moldovei și sudul Câmpiei Române sunt cele mai afectate. Administrația Prezidențială, prin președintele Iohannis, a susținut împădurirea terenurilor degradate din sud, lansând o campanie de împădurire în 2021 pentru a combate deșertificarea.

„Din suprafața de pământ care poate fi utilizată în scopuri productive, cam 1000 de hectare riscă să fie pierdute, în fiecare an și să fie acoperite de nisip. Și atunci sigur că ne uităm, în special când vine vorba de deșertificare, la anumite regiuni, care sunt mai spuse riscului. Vorbim despre regiunea Dobrogei, sudul Moldovei și sudul Câmpiei Române.

În acest sens, Administrația Prezidențială și președintele României a susținut în special împădurirea terenurilor nisipoase, terenurilor degradate din sudul țării. Președintele Iohannis a dat startul unei campanii de împădurire vizând aceste terenuri degradate încă în 2021. Deci, ce încercăm să facem este să limităm, prin diferite soluții bazate pe natură, prin împăduriri, extinderea procesului de de deșertificare, în special în zonele în care există o vulnerabilitate deosebită”, a mai transmis ea.

Deșertificarea amenință terenurile până la mijlocul acestui secol

Alexandra-Maria Bocșe a explicat că terenurile pierdute din cauza deșertificării se referă la un interval care s-ar încheia până la mijlocul acestui secol, dacă nu se iau măsuri.

Ea a subliniat că acest proces nu se va întâmpla peste noapte, dar a menționat că în partea de sud a țării nisipurile avansează.

Bocșe a precizat că una dintre măsurile luate în prezent este extinderea zonelor de pădure pentru a fixa solul și a preveni degradarea suplimentară a terenurilor.

„Vorbim despre un interval care s-ar încheia până la mijlocul acestui secol, fără măsuri. Asta nu înseamnă că se va întâmpla peste noapte acest proces.

Dar, așa cum spuneam, în partea de sud a țării vedem că nisipurile avansează și una dintre măsurile pe care le luăm în momentul de față este utilizarea extinderea zonelor de pădure pentru a fixa solul și a preveni degradarea suplimentară a terenurilor”, a transmis Alexandra-Maria Bocșe.