Reorganizarea administrativ-teritorială, un proiect mult discutat în România, revine în prim-planul agendei politice. PSD pregătește un proiect legislativ, iar presa maghiară atrage atenția asupra posibilelor efecte negative asupra comunității maghiare din Transilvania.

Publicația Magyar Nemzet din Ungaria, citată de Rador Radio România, subliniază că inițiativa poate provoca dezechilibre etnice și pierderi pentru instituțiile culturale și educaționale maghiare.

Ungaria: PSD insistă pe reformarea administrativ-teritorială

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială ar putea fi dezbătut în cadrul sesiunii parlamentare din februarie.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a subliniat că această inițiativă este o promisiune veche a clasei politice din România și un pas necesar pentru modernizarea țării.

„Despre această problemă a vorbit și Ilie Bolojan, președintele interimar al Partidului Național Liberal, care se află și la guvernare. Politicianul citat de Agerpres a spus că deciziile ar trebui aduse mai aproape de cetățeni prin descentralizare”, scrie publicația din Ungaria.

magyar nemzet
SURSA FOTO: Captură, Magyar Nemzet

Romașcanu a precizat că principiul de bază al reformei nu va fi desființarea localităților, ci fuziunea acestora, într-un efort de eficientizare.

PNL și USR au poziții diferite în cadrul dezbaterii

Ilie Bolojan, lider PNL și membru al coaliției de guvernare, a declarat, conform Agerpres, că descentralizarea ar trebui să aducă deciziile mai aproape de cetățeni.

Totuși, acesta a atras atenția că orice proiect de reorganizare va trebui să fie discutat și agreat în cadrul coaliției. De cealaltă parte, USR, partid aflat în opoziție, a prezentat anul trecut un proiect privind comasarea județelor, însă acesta a fost retras în decembrie la solicitarea UDMR.

Proiectul USR propunea reducerea numărului de județe de la 41 la șapte, prin comasarea acestora pe baza regiunilor de dezvoltare. În plus, localitățile cu o populație sub 20.000 de locuitori nu ar mai fi fost considerate orașe.

UDMR critică vehement inițiativele propuse

Liderii UDMR și-au exprimat îngrijorările cu privire la proiectele de reorganizare administrativ-teritorială, considerându-le periculoase pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

Hunor Kelemen, președintele UDMR, a avertizat că aceste reforme ar putea avea consecințe de durată asupra echilibrului etnic și instituțional.

„Fuziunea județelor locuite de maghiari cu cele cu populație majoritar română ar schimba proporțiile etnice. Acest lucru ar duce la pierderea ponderii politice a comunității maghiare și ar amenința existența instituțiilor culturale și educaționale”, a declarat Kelemen la sfârșitul anului 2024.

AUR aduce critici dure la adresa UDMR

Pe de altă parte, liderul AUR, George Simion, a lansat acuzații dure la adresa UDMR, catalogând formațiunea drept un „terorist etnic”.

Simion a criticat opoziția UDMR față de inițiativele de reorganizare administrativ-teritorială și a acuzat-o că urmărește înființarea unei regiuni autonome în centrul României.

Actuala coaliție de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, se confruntă cu provocări majore. Cu o majoritate fragilă în parlament, de doar 12 voturi, sprijinul UDMR este crucial pentru aprobarea oricărei inițiative legislative.

Astfel, proiectele de reorganizare administrativ-teritorială riscă să fie blocate în cazul unei rupturi în coaliție, conform analizei Magyar Nemzet.