Propunerea care face istorie vine de la prietenul meu
Luni, 28 februarie, premierul ucrainean Denis Şmîhal a scris pe rețelele de socializare că Ucraina a trimis oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.
„Propunerea care face istorie vine de la prietenul meu, prim-ministrul Eduard Heger, despre apartenenţa #Ucrainei la #UE. Cererea este pe drum, naţiunea ucraineană a făcut alegerea europeană cu mult timp în urmă. Sincere mulţumiri pentru sprijinul extraordinar!”, a scris prim-ministrul ucrainean pe Twitter.
The proposal which makes history from my friend 🇸🇰 PM @eduardheger on #Ukraine‘s membership in the #EU. The application is on the way, Ukrainian nation made the 🇪🇺 choice long time ago. Sincere gratitude for the outstanding support!
— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) February 28, 2022
Zelenski a semnat oficial cererea pentru ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.
Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.
În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.
De altfel, preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a făcut un apel de urgență către susţinătorii săi europeni să permită aderarea „imediată” a ţării sale, printr-o „procedură specială”, la Uniunea Europeană.
Reamintim că, recent, premierul slovac Eduard Heger, a criticat aspru agresiunile ruse şi a solicitat aderarea de urgență a Ucrainei la Uniunea Europeană.
„Europa funcţionează acum într-o nouă paradigmă, în care Ucrainei ar trebui sa i se ofere o procedură specială de integrare”, a exclamat Eduard Heger.
În plus, chiar și premierul sloven Janez Jansa şi-a exprimat „sprijinul deplin” pentru Ucraina, iar prim-ministrul ceh Petr Fiala a spus că Ucraina este binevenită, potrivit CTK.
În prezent, însă, există „opinii diferite şi sensibilităţi” privind subiectul respectiv, a afirmat preşedintele Consiliului European – Charles Michel. „Comisia Europeană va trebui să formuleze un aviz oficial şi Consiliul se va pronunţa”, a explicat Charles Michel.
UE se gândește să accepte Ucraina în blocul comunitar
Urmează să se discute despre acceptarea Ucrainei în UE la un summit informal din martie, a spus un oficial de rang înalt.
„Cred că unul dintre motivele pentru care acest lucru este important pentru preşedintele (ucrainean) Volodymyr Zelenskiy este, de asemenea, potenţial în unele dintre discuţiile cu Rusia cu privire la o cale de ieşire”, a spus acesta, referindu-se la încheierea războiului.
„În ceea ce priveşte cererea (de aderare a Ucrainei la UE) cred că este important să nu ne grăbim. În mod evident, nu a fost primită încă, dar toată această chestiune a situaţiei din Ucraina este ceva care se află foarte mult în atenţia liderilor”, a adăugat acesta.
Ursula von der Leyen, discuții diplomatice despre aderarea Ucrainei la UE
Luni, 28 februarie, preşedintele liderilor UE, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre solicitarea Ucrainei, potrivit Reuters. Întâlnirea respectivă va avea loc la Paris.
„Aşa că sunt sigur că acest lucru va fi abordat în cadrul acestor discuţii. Şi, bineînţeles, avem destul de iminent, pe 10 şi 11 martie, o reuniune informală a Consiliului European şi îmi imaginez că subiectul Ucraina, care ocupă minţile multor lideri, va figura la un moment dat în acele discuţii”, a declarat oficialul de rang înalt.
„Această agresiune rusă fără precedent la care asistăm împotriva Ucrainei, condamnarea fermă a acesteia pe care am văzut-o din partea UE, indignarea din Uniunea Europeană, din statele membre, din opinia publică – cred că şi acest lucru va fi probabil un factor care va determina modul în care vom răspunde (la o cerere de aderare).
Dacă vă duceţi la originile unora dintre aceste impasuri, au existat un număr mare de oameni care erau pregătiţi să îşi dea viaţa pentru o perspectivă europeană care a fost în centrul demonstraţiilor de pe Maidan (la Kiev în 2013-2014)
Cred că în orice acord pe care preşedintele Zelenskiy l-ar putea încheia cu preşedintele Putin, încercarea de a obţine asigurări sau de a obţine o garanţie, dacă vreţi, că există un sprijin, o înţelegere pentru ca Ucraina să aparţină într-o zi Uniunii Europene, va fi probabil foarte importantă pentru poporul ucrainean”, a continuat acesta.