Specialiștii FMI (Fondul Monetar Internațional) nu par mulțumiți cu pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul României pentru redresarea economică a României. Economiștii au propus Executivului un impozit progresiv pentru salariile românilor.
Ultima țintă a FMI: Impozitul pe salarii
Finanțiștii de la FMI cer Guvernului să pună impozit progresiv salarii. Specialiștii de la FMI au avut deja o primă rundă de discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor. Ei au fost informați despre noile măsuri fiscal-bugetare.
FMI susține că este nevoie ca Fiscul să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are, pentru că în acest moment, informațiile sunt sursă cu sursă. Ei spun că abia apoi se poate implementa o impozitare în funcție de venituri. Până în acest moment nu s-a luat o decizie cu privire la impozitul progresiv pe salarii.
Impozite noi pentru IT-iști
Executivul a luat în calcul inclusiv salariile mari pe care le încasează angajații din sectorul IT. Noile măsuri fiscale supuse dezbaterii pe site-ul Ministerului Finanțelor, stabilesc și creșterea cotei de TVA, limitarea sporurilor și acordarea indemnizației de hrană anumitor angajați. Între noile măsuri se regăsesc și salariile din IT. Angajații din acest sector vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei.
Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.
Boc nu e de acord cu impozitul
Legat de noile reglementări, Emil Boc a făcut declarații pentru la postul de radio Ziua Live în care vorbește despre noile măsuri anunțate de Guvern. Fostul premier crede că este o greșeală renunțarea la facilitățile pentru IT-iști.
Potrivit noii variante legislative, această categorie de angajați urmează să plătească impozit pe venit pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut.
Primarul din Cluj-Napoca avertizează că aceasta este o greșeală. El își argumentează poziția amintind „capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată”:
„Nu sunt mulțumit de conținutul actului în ceea ce privește eliminarea facilităților pentru IT. Este o greșeală, chiar dacă s-a îndulcit documentul și este un plafon până la care nu se elimină aceste facilități. Capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.