Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că anumite excepţii la Codul fiscal vor trebui scoase, dar a dat de înţeles că nu sunt vizate deocamdată cele din IT. Premierul a mai subliniat că în România trebuie să se revină la un climat concurenţial egal.
Excepțiile din IT nu sunt vizate
„PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepţii. Asta nu înseamnă că, din analiza noastră preliminară, vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani, din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, până acum, un hub important în România.
Sunt excepţii la Codul fiscal de aproximativ 74 de miliarde. Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat cu perioada excepţiilor peste excepţii”, a spus Marcel Ciolacu.
Nu s-a luat încă o decizie
De asemenea, premierul a mai precizat că nu a fost luată încă o decizie în ceea ce priveşte domeniile din care vor fi eliminate aceste excepţii.
„Sunt ferm convins că, după ce vom lua decizia, vom veni şi vom comunica. Nu vom lua nicio decizie – avem recomandările internaţionale, în acest moment se face o analiză la Ministerul de Finanţe, dar nu vom lua nicio decizie până când nu vom sta de vorbă cu toţi actorii implicaţi”, a declarat Marcel Ciolacu.
Codul Fiscal va fi modificat
Pe 13 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului fiscal potrivit căruia va fi aplicată o cotă redusă de TVA de 5% şi pentru livrările de masă lemnoasă sub diverse forme – rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn – către persoane fizice/persoane juridice sau alte entităţi, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială. S-au înregistrat 258 voturi ‘pentru’ şi 2 abţineri.
Proiectul modifică şi completează în acest sens Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri astfel încât şi masa lemnoasă sub diverse forme să poată fi livrată în aceleaşi condiţii ca lemnul de foc către persoane fizice/persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.