Se schimbă legea acestor pensii! Vestea cea mare pentru 8 milioane de români. Deja s-a decis

pensii pensionari

Secretarul general adjunct al PNL a transmis că amendamentul la legea 35/2022 privind contribuțiile pentru fondurile de pensii din Pilon II a fost depus la Comisiile din Parlament. Potrivit liberalului Gheorghe Pecingină, acest amendament are rolul „de a oferi un sprijin real și efectiv angajaților”.

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină, secretar general adjunct al partidului, a transmis, marţi, că a depus, alături de colegi, amendamentul la proiectul de lege 35/2022 care are rolul „de a oferi un sprijin real şi efectiv angajaţilor”. Acest amendament vizează o creștere pentru contribuţiile la fondurile de pensii din Pilonul II.

Crește contribuția la Pilonul II

Amendamentul modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuţiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, faţă de 3,75%, cât este în prezent.

„Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitenţe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investiţional mai mare în economia românească şi costuri mai mici de finanţare a deficitului bugetar”, a mai transmis liberalul.

Reacție vehementă a sindicatelor

Menționăm că, sindicatele au reacționat împotriva acestor modificări. Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS), au declarat că în cadrul PNRR sunt făcute foarte multe angajamente la presiunile unor structuri de lobby, printre acestea și cel referitor la Pilonul II de pensii.

„Cum este posibil ca Guvernul să vină în acest moment cu o propunere de OUG pentru creșterea cotei contribuției de asigurări sociale transferată la pilonul 2, în condițiile în care nu are încă rezultatele analizei consultantului pe această temă? De ce 4,75 și nu 25%?

Disprețul ni se pare însă și mai mare dacă avem în vedere și restul angajamentelor asumate prin PNRR referitor la Pilonul 2 de pensii. Pare că Guvernul Cîțu a luat cu „copy – paste” din solicitările administratorilor de fonduri de pensii și fără nici o urmă de discernământ și le-a asumat ca politică publică”, se arată într-un comunicat transmis de BNS.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii, în creștere

Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi în ianuarie.