Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea un nou sistem informatic în aproximativ doi ani, spune dr. Valeria Herdea. Potrivit explicațiilor oferite de ea, noul sistem va avea o capacitate de lucru „net superioară” actualei platforme.

CNAS va avea un nou sistem informatic în aproximativ doi ani

Președintele Casei Naționale, noua platformă informatică va cuprinde absolut tot ce este la acest moment, precum şi „foarte multe noutăţi”.

Obiectivul este ca fiecare cetăţean român să-şi poată lua reţeta de oriunde din Europa, nu doar din România, potrivit explicațiilor oferite de dr. Valeria Herdea.

În al doilea rând, se vor face demersuri în această nouă platformă încât fiecare cetăţean să-şi poată accesa propriul dosar electronic, dar şi de securizare a acestor date.

„Noua platformă informatică va cuprinde absolut tot ce este la acest moment, precum şi foarte multe noutăţi. Încercăm să facem în aşa fel încât un cetăţean român să-şi poată lua reţeta de oriunde din Europa, nu doar din România, să nu mai existe pe formă de hârtie. În al doilea rând, se vor face demersuri în această nouă platformă încât fiecare cetăţean să-şi poată accesa propriul dosar electronic, dar şi de securizare a acestor date”, a explicat Valeria Herdea.

Ea a subliniat și că noua platformă nu va fi doar „rescrisă”, ci și interoperabilă. Astfel, toţi furnizorii de servicii medicale vor putea să vadă dosarul unui pacient, în aşa fel încât să-l poată ajuta, să poată interveni şi să simplifice viaţa şi traseul pacientului.

CNAS
SURSA FOTO: Facebook, CNAS – Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Noua platformă va avea o interfaţă prietenoasă

Dr. Valeria Herdea a explicat și că noua platformă va avea o interfaţă prietenoasă, care va permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilităţi la a prelua date şi la a accesa propriul dosar.

„Se rescrie practic această platformă şi încercăm nu doar să o redimensionăm, dar să o facem interoperabilă, aşa încât toţi furnizorii de servicii medicale să poată vedea dosarul unui pacient, în aşa fel încât să-l poată ajuta, să poată interveni şi să simplifice viaţa şi traseul pacientului. Plus că va avea o interfaţă prietenoasă, care va permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilităţi la a prelua date şi la a accesa propriul dosar. Sunt paşi importanţi care se fac, dar care durează foarte mult”, a mai spus Valeria Herdea.

Baza noii platforme informatice o constituie securizarea datelor

Potrivit președintelui CNAS, baza noii platforme informatice o constituie securizarea datelor.

„Baza, cel mai important deziderat al nostru, este securizarea datelor tuturor românilor, avem nevoie de securitate cibernetică mai mult ca oricând. (…) Sistemul asigură confidenţialitatea datelor noastre şi nu intrarea în aceste sisteme. Mai mult ca oricând avem nevoie de asta”, a conchis Herdea.

Românii au accesat servicii medicale în valoare de 458 milioane lei

Amintim că românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei, potrivit datelor publicate de UNSAR.

Cifra respectivă este în creştere cu 27% comparativ cu anul 2022. Aceştia sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, pot fi redirecţionaţi spre categorii mai vulnerabile de populaţie. Potrivit UNSAR, creşte tot mai mult interesul pentru asigurările voluntare de sănătate.

Cifra crește pe măsură ce românii şi companiile angajatoare devin din ce în ce mai preocupaţi de prevenţie.