Se aprobă exterminarea urșilor din România?! Viața oamenilor este mai importantă
Deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterii proiectului de lege privind urșii, că decizia din 2016 de a interzice complet vânătoarea a fost greșită, deoarece specia de urs brun din România nu era, nici atunci, în pericol de dispariție.
El a subliniat, de asemenea, că publicul nu este suficient informat și că este necesară o campanie de educare și informare, similară celor din SUA și Canada, unde există o populație mare de urși.
Csoma Botond a declarat că relația om-urs este una complexă și foarte complicată, subliniind necesitatea unei abordări holistice.
”Pe de o parte avem nevoie de acest proiect de lege care prevede cote de prevenţie pentru un managament mai eficient al populaţiei de urşi din România. Credem, totodată, că acea decizie din 2016, de interzicere totală a vânătorii, a fost o decizie eronată, pentru că nici atunci specia de urs brun din România nu a fost în pericol de extincţie”, a arătat deputatul.
Csoma Botond a subliniat că „viața omului trebuie să aibă prioritate, dar asta nu înseamnă că dorim să creăm o atmosferă ostilă împotriva urșilor”.
Deputatul UDMR a adăugat că problema urșilor trebuie abordată și prin educație. Csoma Botond a subliniat că publicul din România, în foarte multe cazuri, este neinformat și nu știe cum să se comporte când apare o situație mai primejdioasă în pădure. El a spus că acest proiect de lege nu reprezintă o soluție magică și că nimeni nu poate garanta că asemenea incidente și tragedii nu pot apărea în viitor. Botond a subliniat că este nevoie de educare, pentru a ști cum să ne comportăm în asemenea situații. El a adăugat că este necesară o campanie de educare și informare, asemănătoare cu cele din SUA și Canada, unde există o populație mare de urși.
Urșii rămân periculoși în ciuda creșterii cotei de prevenție
De asemenea, deputatul USR Diana Buzăianu a declarat că, degeaba creștem o cotă de prevenție și acordăm vânătorilor dreptul de a câștiga bani din trofee, dacă urșii periculoși continuă să rămână în apropierea tomberoanelor, în comunități, pe lângă stâne și pe traseele montane.
”Avem o datorie, noi toți, să protejăm viaţa oamenilor şi avem o datorie să rezolvăm nişte probleme cu soluţii reale, nu cu soluţii care îmbogăţesc nişte şmecheri şi apoi ne lasă pe noi tot cu problema. Avem deja, conform ordinelor care există astăzi în legislaţie, o cotă de intervenţie de 80 de urşi, asta înseamnă că în anul 2023, ar fi putut fi extraşi 80 de urşi periculoşi. Nu a fost atinsă această cotă, pentru că oamenii care ar fi trebuit să ne protejeze nu şi-au făcut treaba”, a spus deputata USR în dezbaterea din plen a proiectului de lege.
Ea a precizat că ”degeaba creştem din pix o cotă de intervenţie, dacă în continuare oamenii care trebuie să ne protejeze nu îşi fac treaba”. ”Degeaba creştem o cotă de prevenţie şi dăm dreptul vânătorilor să facă bani din trofee pe această lege, dacă în continuare urşii periculoşi rămân pe lângă tomberoane, în comunităţi, pe lângă stâne şi pe traseele montane”, a precizat Diana Buzăianu.
Deputata USR a menţionat că legea ar fi trebuit să simplifice procedura pentru primari şi ministerul are obligaţia să implemneteze măsuri de protecţie şi să facă campanii de informare.