Miercuri, Senatul a adoptat o serie de modificări legislative la ordonanța de urgență privind funcționarea creșelor prin care acestea pot trece din subordinea primăriilor la Ministerul Educației.
În urma proiectului legislativ adoptat, ar urma să existe și clase cu nou-născuți la creșă, ci nu doar cu bebeluși de 11 luni ca până acum. De asemenea, creșele de stat, particulare și confesionale vor fi acreditate ca unități de învățământ din oficiu odată cu intrarea în vigoare a noii legi.
„Situația este cât se poate de simplă”
Senatorul USR Ștefan Pălărie a explicat că acest amendament a fost necesar pentru ca toate creșele să poată primi finanțare ca unități acreditate.
„Situația este cât se poate de simplă zic eu. În momentul în care s-a optat pentru transferul, opțional, deci la cererea UAT-urilor și nu obligatoriu. Toată această trecere face parate dintr-o strategie mai largă de creștere a școlarizării elevilor din învățământul preșcolar și antepreșcolar și atingerea unor obiective europene de școlarizare. (…)
Transferul este un lucru foarte bun. (…) Erau două variante tehnice: dacă noi dorim să acordăm acea finanțare de circa 15.000 lei pe an/ copil, fără a fi acreditiate, nu ar fi putut fi finanțate. Și atunci acest amendament vine și spune că prin faptul că intră în vigoare legea, din moment ce aceste unități oricum funcționau, ele vor indeplini automat statutul de unitate de învățământ acreditată și vor putea fi finanțabile,” a spus Ștefan Pălărie pentru HotNews.ro.
Câți copii intră într-o clasă la creșă
De asemenea, Senatul a decis să modifice și numărul de elevi dintr-o grupă mică, mijlocie și mare, lăsându-se posibilitatea ca la grupa mică să fie până în 15 copii, iar la grupa mare să fie până la 20 de copii.
– grupa mică cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
– grupa mijlocie cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
– grupa mare cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.