Miercuri, 28 iunie, deputații au adoptat un proiect ce modifică art. 118 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în vederea stabilirii posibilităţii de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, la judecătoria din zona în care are domiciliul conducătorul auto.

Noi informații pentru conducătorii auto

Propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare modificarea art. 118 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în vederea stabilirii posibilităţii de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediu contravenientul.

În prezent, conducătorul auto poate depune plângere împotriva unei amenzi primite doar la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Astfel, prin noua lege conducătorul auto va putea depune plângere și la judecătoria din zona în care are domiciliul conducătorul auto.

Ce se modifică?

Proiectul legislativ modifică primul alineat al art. 118 din Capitolul VIII „Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei” al OUG 195/2002 după cum urmează: „Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul”.

În prezent, forma actuală a legii prevede că:  „Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta”.

Camera Deputaţilor este for decizional, şi astfel adoptată miercuri va merge mai departe către promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Se schimbă Codul Rutier

Codul Rutier se schimbă și devine extrem de drastic pentru cei care nu-l respectă. Astfel, persoanele care urcă la volan fără permis de conducere, sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente mortale vor face direct închisoare, potrivit unui proiect de lege dezbătut marți, 27 iunie, în Parlament.

Inițiat de senatorul PSD, Robert Cazanciuc, documentul prevede că, în astfel de cazuri, instanțele nu vor mai putea pronunța suspendarea executării pedepsei.

„Să nu ne gândim la cei care beau și se urcă la volan, ci la familiile victimelor care de 5 ani de zile fac ca România să fie pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere”, a declarat Robert Cazanciuc.

Prevenția are un rol important pentru evitarea unor tragedii pe șosele, atrage atenția deputatul UDMR, Benedek Zakariás,