Scandalul sexual „Bulai” va schimba legea-n România
În cadrul ședinței de guvern de astăzi, 1 august 2024, membrii coaliției de guvernare vor discuta despre modificarea legislaţiei pentru a nu se repeta scandalul sexual „Bulai”.
Potrivit ministrului Educaţiei, Ligia Deca, se dorește modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă sunt făcute formal sau anonim. Sesizările care vizează fapte penale comise în mediul universitar vor fi trimise direct către organele de anchetă judiciară, în urma analizei realizate acolo unse se realizează sesizarea. Se dorește armonizarea legislaţiei în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, „de aici nevoia de a ne consulta interinstituţional”, a completat ea.
„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie. Cred că am fost cu toţii zguduiţi de mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar care au ieşit în mass media în ultima vreme.
Am discutat deja, împreună cu colegii de la alte ministere şi instituţii publice, şi am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse în colaborare cu Consiliul Rectorilor pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau neanonimă”, a declarat ea, joi, 1 august 2024.
În prezent, sunt auditate comisiile de etică din toate universităţile din România. Până la debutul anului universitar 2024-2025 va exista un raport privind modul în care au fost înregistrate, analizate şi soluţionate sesizările privind încălcarea eticii şi deontologiei universitare.
Prima reacție a Ministerului Educației despre scandalul sexual „Bulai”
Cu o zi în urmă, a apărut prima reacție a Ministerului Educației despre acuzaţiile care vizează cadre universitare de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Având în vedere cazurile recent semnalate în spaţiul public, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la:
- cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate);
- modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie;
„Ministerul Educaţiei nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană şi susţine demersurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru clarificarea şi soluţionarea aspectelor semnalate în spaţiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar. (…)
Auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde şi prezentarea iniţiativelor la nivel instituţional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor şi a hărţuirii de orice tip.
În acest context, precizăm că, pentru prima dată, în noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023, au fost prevăzute definiţii clare pentru actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică. Toate instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a respecta noile prevederi”, au transmis, miercuri, reprezentanții Ministerului Educației.