Acești pensionari au parte de o nouă lovitură! Mai precis, profesorii universitari ar putea rămâne fără posibilitatea de a-și continua activitatea cu mult peste vârsta legală de pensionare.
Proiectul de lege se află la Camera Deputaților și vizează eliminarea unei prevederi din noua lege a învățământului superior nr. 199/2023. Este vorba despre prevederea care permite „persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea fără limită de vârstă”.
Se propune eliminarea unei posibilități pentru acești pensionari
Se propune eliminarea posibilității ca senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare și confesionale să poată decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă.
„Această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. O astfel de reglementare (…) va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac”, susțin inițiatorii.
Legislația actuală stabilește că decizia continuării activității se ia în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare a cadrului didactic sau de cercetare.
Trebuie menționat că această propunere este doar un proiect de lege. Pentru a putea fi aplicată, trebuie adoptată în Parlament. Ulterior, dacă este adoptată, va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
Marcel Ciolacu a spus că Educaţia este o prioritate în România
Amintim că Marcel Ciolacu spunea săptămâna trecută că Educaţia este o prioritate în România.
„România poate creşte doar prin Educaţie! Doar prin tineri bine pregătiţi, ţinând cont de cerinţele pieţei muncii, această ţară se poate dezvolta. Este de datoria noastră să asigurăm condiţii decente pentru a învăţa tuturor elevilor – indiferent de locul în care s-au născut, la ţară sau la oraş, într-o zonă mai mult sau mai puţin dezvoltată economic. Mai mult însă, este tot de datoria noastră să îi ajutăm şi să îi îndrumăm pentru a alege o carieră aici, în România. Doar aşa, tinerii vor prefera să rămână, vor alege să-şi construiască un viitor aici”, a spus premierul.