Se schimbă legea pentru elevi în România. Interdicție totală la nivel național

elevi, scoala, educatie

SURSA FOTO: Dreamstime

Elevii ar trebui să aibă ghiozdane mai ușoare. Ministerul Sănătății a venit cu mai multe propuneri în acest sens. Una dintre ele are direct legătură cu tipul de ghiozdan.

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi

Ministerul Sănătății își propune să reducă povara ghiozdanelor pentru elevi, avansând sugestii pentru acest scop. Conform acestora, greutatea ghiozdanului ar trebui să nu depășească 10% din greutatea copilului.

Una dintre soluțiile propuse ar fi să se implementeze în fiecare clasă dulapuri individuale pentru elevi, pentru a evita transportul acasă al tuturor manualelor. Conducerea școlilor ar trebui să aloce resurse pentru această inițiativă. Cu toate acestea, transformarea ideii în realitate necesită eforturi susținute.

Părinții spun că ghiozdanele copiilor cântăresc aproape 10 kilograme. Asta în timp ce cărțile mai au alte 6 kilograme.

SURSA FOTO: Dreamstime

Din ce în ce mai mulți copii ajung la medic

Numărul elevilor care vizitează cabinetele medicale din cauza problemelor generate, printre altele, de greutatea excesivă și purtarea necorespunzătoare a ghiozdanelor, dar și de lipsa adaptării băncilor pentru nevoile de dezvoltare ale copiilor, este în creștere constantă.

„Un ghiozdan greu, purtat asimetric, favorizează apariția unei scolioze precoce. Din cauza ghiozdanului pot să apară și alte tulburări ale curburii coloanei. Pot să apară dureri la nivelul umerilor, la nivelul coloanei.”, spune Nora Cucu, medic primar recuperare medicală.

Ministerul Sănătății intenționează să abordeze aceste probleme într-un proiect de ordin, în care oficialii din învățământ specifică faptul că greutatea ghiozdanului ar trebui să nu depășească 10% din greutatea copilului, și propune implementarea dulapurilor individuale în școli.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce ghiozdane trebuie să folosească elevii?

În plus, se precizează și caracteristicile ghiozdanului recomandat: cu spatele întărit, bretele late purtate pe ambii umeri și compartimentat, pentru a asigura o distribuție simetrică a greutății.

„Greutatea conţinutului ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului.” – Proiectul privind modificarea ordinului nr. 1456/2020, Ministerul Sănătății.

Cu toate acestea, Ministerul Educației afirmă că nu a fost implicat în consultările privind acest proiect.

 „Forma finală a proiectului la care vă referiți este în proces de elaborare la nivelul departamentelor abilitate din cadrul Ministerului Sănătății. Ministerul Educației va primi versiunea de proiect rezultată în urma consultării organizate de Ministerul Sănătății.”

Directorii spun că nu pot verifica greutatea ghiozdanelor raportat la greutatea fiecărui copil.

„Nu am putea să verificăm, numai dacă ar verifica acasă părinții, greutatea ghiozdanelor raportat la greutatea fiecărui copil.”, spune Carmen Prigoană, director Școala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj-Napoca.

Aceasta adaugă că nu ar fi de ajuns nici 60 de dulapuri pentru copii dacă există două schimburi.

SURSA FOTO: Dreamstime

Unele școli au dulapuri pentru manualele copiilor

În câteva școli care dispun de spațiu adecvat, s-au început instalările de dulăpioare individuale similare, finanțate din surse europene.

Un alt director spune că elevii de plâng de dureri de spate.

„Am observat că se plâng de dureri de spate, am încercat și noi, fiind într-un singur schimb. Nu duc tot acasă, dar totuși este greu, fiind multe discipline.”, spune Darius Chiș, director Școala Gimnazială „Octavian Goga” Cluj-Napoca.