Fermierii cer Parlamentului aprobarea Legii Arendei

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), care reunește organizații importante din sectorul agricol românesc, a lansat un apel către parlamentari pentru aprobarea în regim de urgență a Legii Arendei (proiectul Plx – 435/2024), considerată o prioritate strategică pentru fermierii și agricultura din țară.

Această lege este esențială pentru asigurarea stabilității și continuității activității agricole în contextul provocărilor actuale: secetă pedologică severă, inflație, crize de aprovizionare și constrângeri legislative europene.

Reprezentanții AAC solicită aprobarea legii până pe 20 noiembrie 2024, urmată de promulgare și publicare în Monitorul Oficial până pe 30 noiembrie 2024. Pentru fermieri, acesta este cel mai important proiect legislativ din 1989 până în prezent, pentru că asigură predictibilitate și posibilitatea de a continua activitatea agricolă, se arată în scrisoarea AAC.

Legea Arendei, o necesitate pentru agricultura românească

În trecut, România a avut o perioadă minimă de arendare de 5 ani (până în 2007), însă AAC consideră că pentru a susține agricultura durabilă este necesar un contract de arendare de minimum 7 ani, similar altor state europene.

Aceasta ar permite ca fermierii să planifice pe termen lung, să investească în irigații, perdele de protecție și tehnologii moderne și să obțină credite mai ușor, ceea ce contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.

AAC subliniază, de asemenea, importanța legalizării schimburilor de terenuri între proprietari și arendași, având în vedere fragmentarea extremă a terenurilor agricole din România.

Suprafețele agricole sunt deseori împărțite în parcele foarte mici, de 2-3 metri lățime, ceea ce face dificilă utilizarea eficientă a utilajelor și aplicarea metodelor agricole moderne. Legea Plx – 435/2024 include prevederi care ar facilita comasarea terenurilor și ar stimula o agricultură mai eficientă.

„Am avut în România până în 2007 o perioadă minimă de arendare de 5 ani. Este nevoie de predictibilitate, minimum 7 ani, similar ca în majoritatea statelor din UE, pentru a putea conserva calitatea solului, realiza rotaţie, adapta tehnologiile către min/no/strip till, asuma investiţii în irigaţii, perdele de protecţie, tehnologie, valoare adăugată, accesa credite, proiecte, pentru a putea menţine numărul de fermieri din România, asigura continuitatea activităţii agricole şi nu încuraja specula şi acapararea terenurilor de fondurile de investiţie străine.

În România maximum 10% din suprafaţa arabilă se utilizează pe locaţia deţinută în titlul de proprietate. Pentru că terenurile sunt foarte fragmentate şi nu pot fi lucrate, din moment ce sunt multe parcele care au lăţimi de 2-3 m, mai mici decât lăţimea de lucru a utilajelor agricole existente, fermierii şi proprietarii de terenuri au fost forţaţi să facă schimburi şi înţelegeri verbale pentru a comansa terenurile şi să poată fi lucrate într-un mod sustenabil.

De aceea este foarte important să fie permise prin lege schimburile de terenuri între proprietari/arendaşi aşa cum este prevăzut în Plx – 435/2024”, se arată în documentul citat de Agrointel.

terenuri agricole
SURSA FOTO: Dreamstime

AAC propune crearea unei Legi Speciale pentru Arendă

După intrarea în vigoare a modificărilor aduse de Plx 435/2024 la începutul anului 2025, AAC propune ca Parlamentul să elaboreze o Lege Specială pentru Arendă. Aceasta ar trebui să includă un contract cadru de arendă echilibrat și aplicabil la nivel național, astfel încât să se standardizeze relațiile contractuale și să se asigure protecția fermierilor.

Organizațiile membre AAC fac apel la parlamentari să susțină Legea Arendei și să asigure cvorumul necesar pentru adoptarea acesteia. Fermierii își exprimă încrederea că parlamentarii tuturor partidelor vor susține un cadru legal echitabil pentru arendă, care să răspundă provocărilor actuale ale sectorului agricol.

„Avem încrederea că, de această dată, parlamentarii membri ai tuturor partidelor, precum şi parlamentarii neafiliaţi, vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor mai sabota în niciun fel un drept al celor care vor să lucreze legal pământul, în acord cu o legislaţie corectă, care să răspundă problematicii şi realităţii din zilele noastre.

Vă asigurăm că fermierii vor vota în acord cu implicarea, participarea şi votul politic dat pentru adoptarea Legii Arendei în forma Pl-x nr. 435/2024 propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil” se subliniază în scrisoarea transmisă parlamentarilor.

AAC este o organizație națională formată din mai multe federații și asociații agricole, inclusiv Federația Națională Pro Agro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Forța Fermierilor (AFF).