Despre ce lege este vorba

Concret, de azi intră în vigoare cunoscuta „Legea Uber”. Această lege presupune ca șoferii de Uber, Yango, Clever şi Bolt  să se supună unor noi reglementări. În caz contrar, aceștia vor primi amenzi serioase.

Participanţii la trafic care lucrează cu aplicaţiile de „ridesharing” trebuie să obţină mai multe avize şi certificate pentru a-şi putea continua activitatea, altfel riscă amenzi usturătoare. Este vorba, în primul rând, despre avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor, apoi atestat de şofer de la Autoritatea Rutieră, iar pe lângă acestea, trebuie să aibă minim 21 de ani şi să aibă cel puţin doi ani de experienţă la volan.

Ce amenzi se dau pentru nerespectarea regulilor

Efectuarea transportului alternativ fără a deține pentru acesta copie conformă a autorizației pentru transport alternativ atrage sancționarea conducătorului auto cu amenda cuprinsă între 1000-5000 lei, iar ca măsură complementară, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni.

Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizează prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare de către ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutier.

E de menţionat faptul că în contextul intrării în vigoare a legii, firmele care deţin aplicaţiile Uber, Bolt sau Yango vor suspenda activitatea şoferilor care nu au toate actele aşa cum scrie în lege. Practic, vor mai putea lua comenzi pe aplicaţii doar şoferii care îndeplinesc condiţiile legale.