Se schimbă legea pentru șoferi! Vor plăti din propriul buzunar dacă fac acest lucru

masini soferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Se schimbă legea pentru șoferi! Posesorii auto din România vor plăti din propriul buzunar dacă au nevoie de asistență pe aceste drumuri. Despre ce este vorba, mai exact?

Atunci când merg pe drumurile publice, șoferii trebuie să respecte legislația în vigoare pentru ca traficul să fie fluent.

Recent, Guvernul a venit cu o schimbare în ceea ce privește această legislație, iar modificarea îi vizează pe șoferii care circulă pe drumurile închise temporar.

Mai precis, Guvernul spune că șoferii care circulă pe drumurile închise temporar din cauza zăpezilor, arborilor căzuți sau din cauza transporturilor prea mari vor trebui să plătească cheltuielile pentru intervenții în cazul în care aceștia vor avea de nevoie de ajutor.

Executivul de la București mai spune că, în cazul în care vor exista pagube în urma accidentelor, șoferii aceștia vor trebui, de asemenea, să plătească.

„Trebuie precizat că propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori, dar se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente. Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național”, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Contravaloarea se plătește în termen de 15 zile de la procesul verbal

Documentul menționează, de asemenea, obiectivul de a reduce cazurile în care viața echipajelor echipelor de intervenție este pusă în pericol în timp ce își desfășoară activitatea, ca urmare a faptului că unii automobiliști aleg să ignore restricțiile de circulație pe anumite segmente de drum.

Valoarea pagubelor trebuie achitată de către șofer sau de către compania de asigurări în termen de 15 zile de la obținerea raportului aferent, în cazul șoferilor care au acces pe drumuri restricționate și care provoacă accidente soldate cu pagube materiale. Dacă un șofer provoacă un accident pe un drum înzăpezit fără să folosească anvelope de iarnă, acesta va fi, de asemenea, tras la răspundere.

„Masa lemnoasă rezultată din extragere de pe partea carosabilă se depozitează de administratorul drumului într-un spațiu propriu, în siguranță, iar în cazul în care nu este revendicată în termen de 3 zile calendaristice de la înștiințarea deținătorului/administratorului terenului/zonei forestiere, poate fi valorificată de către administratorul drumului, fără vreo autorizare sau aprobare în acest sens”, se mai arată în OUG.