Amenzi uriașe pentru angajatorii care nu acordă salariul minim
Angajatorii care plătesc angajaților mai puțin decât salariul minim legal ar putea primi amenzi de până la 200.000 lei, conform unui proiect de lege în discuție publică. Proiectul de lege propune să mărească amenzile pentru angajatorii care nu respectă salariul minim garantat.
Aceste modificări legislative vor crește amenzile pe care le pot primi și vor aplica amenda pentru fiecare angajat afectat. Cu toate acestea, pentru companiile mari care încalcă legea în mod repetat, sancțiunile pot fi considerate neadecvate deoarece nu vor depăși niciodată 200.000 lei în total, indiferent câți angajați sunt afectați.
În prezent, legea sancționează cu amenzi între 300 de lei și 2.000 de lei angajatorii care nu respectă plata salariului minim brut pe țară. Problema este că, potrivit articolului 260 alineatul (1) litera a), această contravenție nu impune o amendă distinctă pentru fiecare angajat care primește mai puțin decât salariul minim legal. În schimb, angajatorul poate primi o singură amendă, indiferent de câți angajați sunt afectați. De exemplu, chiar dacă 20 de angajați sunt plătiți sub salariul minim, firma poate primi o amendă maximă de 2.000 de lei.
Ce prevede noul proiect de lege?
Se propune o schimbare importantă în privința sancțiunilor pentru cei care nu respectă plata salariului minim garantat. Conform variantei propuse pentru articolul 260 alineatul (1) litera a) din Codul Muncii, amenda va fi acum aplicată pentru fiecare persoană care nu primește salariul minim brut stabilit prin lege sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil.
Amenda poate fi între 3.000 de lei și 5.000 de lei pentru fiecare angajat afectat. Totuși, suma totală pe care o poate plăti un angajator ca amendă nu va depăși 200.000 lei. Aceasta înseamnă că amenzile vor fi mai mari și vor fi calculate individual pentru fiecare angajat care nu primește salariul pe care îl merită.
„a) nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”, prevede varianta din proiectul în dezbatere a art. 260 alin. (1) lit.a) din Codul Muncii.