Mircea Fechet anunță modificarea legii privind intervențiile asupra urșilor
Mircea Fechet a subliniat că, în prezent, înainte de a lua o decizie care să protejeze eficient populația, primarul trebuie mai întâi să alunge ursul, să încerce apoi relocarea acestuia și, abia după aceste etape, conform legislației, are dreptul să împuște ursul sau să îl eutanasieze.
Ministrul Mediului a afirmat că România deține cea mai mare populație de urs brun din Europa, subliniind că suntem „campioni” și în ceea ce privește evaluarea acestor cifre. El a menționat că, având în vedere acest număr, care poate fi surprinzător pentru mulți, urșii au devenit o prezență aproape zilnică în multe localități și stațiuni. Ministrul a subliniat, de asemenea, că, având în vedere tragediile din trecut, este necesar să se ia măsuri de intervenție.
„România are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, putem să afirmăm că suntem campioni şi în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, mai ales în lumina acestui număr, pe care poate că mulţi îl bănuiau. Sunt multe localităţi, sunt multe staţiuni unde urşii au devenit o prezenţă aproape zilnică. Aşa cum am anunţat şi în trecut, cred că mai ales în ceea ce priveşte tragediile care s-au întâmplat în trecut, suntem obligaţi să venim cu măsuri de intervenţie”, a spus oficialul în cadrul unei conferințe de presă.
Mircea Fechet a menționat că, potrivit specialiștilor, efectivul optim al populației de urși din România ar trebui să se situeze în jurul valorii de 4.000 de exemplare.
Ministrul Mediului a subliniat că diferența între o populație de 4.000 și una de 11.000 sau 13.000 de urși este semnificativă. El a precizat că nu se vor lua măsuri imediate pentru reducerea populației de urși, dar că se va continua monitorizarea statutului de conservare al speciei, asigurându-se totodată siguranța cetățenilor.
„De la 4.000 la 11.000 sau la 13.000, între cele două cifre există o mare diferenţă. Bineînţeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării populaţiei de urs brun peste noapte, însă în continuare ne interesează statutul de conservare al speciei şi faptul că specia se va afla într-o stare bună de conservare, dar ne interesează la fel de mult şi mai mult decât atât siguranţa cetăţenilor”, a spus acesta.

Ministrul va propune eliminarea intervenției graduale
Oficialul a anunțat că va propune o modificare a legislației, în sensul amendării Ordonanței 81. Concret, va elimina intervenția graduală în cazurile cu urși, permițând primarilor să ia decizia considerată corectă pentru protejarea populației, fără a mai fi obligați să urmeze pașii actuali, care includ alungarea ursului, relocarea acestuia și, doar ulterior, împușcarea sau eutanasia.
„Voi propune o modificare a legislaţiei primare în sensul în care Ordonanţa 81 va fi amendată şi propunerea pe care o voi face este ca în intravilanul localităţilor să eliminăm intervenţia graduală, pentru că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar, după care are dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze.
Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă”, a afirmat el.
Mircea Fechet a subliniat că se va facilita întregul proces de funcționare al comisiei, având în vedere că, în situațiile de intervenție de urgență, unde fiecare secundă contează, este necesar să se obțină semnături pe hârtie, ca în trecut, acum 100 de ani.
„Eu cred că în 2025 putem lua decizii mai rapide, folosindu-ne de telefoane, folosindu-ne de grupuri pe WhatsApp sau alte aplicaţii de comunicaţii, folosindu-ne de SMS, folosindu-ne de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapid, eficient, păstrând, sper eu, până la capăt, acest lucru pe care l-am spus de atât de multe ori, că viaţa omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viaţa oamenilor”, a spus ministrul.