Se schimbă legile în România. Ordin dat direct de la Guvern: „E un flagel cu consecințe dezastruoase”

ligia deca, despre legile educatiei

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Educației reafirmă că nu tolerează nicio formă de abatere care ar putea compromite integritatea și demnitatea umană în cadrul sistemului educațional. Ministerul sprijină activitatea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) în clarificarea și rezolvarea problemelor recente semnalate public privind comportamentul neetic al unui cadru didactic universitar (Alfred Bulai).

Ministerul Educației reafirmă că nu tolerează nicio formă de abatere care ar putea compromite integritatea și demnitatea umană

În contextul acestor cazuri recente, Ministerul Educației a solicitat Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) să efectueze verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior. Aceste verificări vor viza:

  • Situațiile de hărțuire sexuală sau comportamente similare;
  • Modul în care aceste cazuri au fost gestionate de comisiile de etică universitară și rezultatele măsurilor luate, inclusiv strategii de prevenție implementate.

Auditul comisiilor de etică universitară va include evaluarea inițiativelor instituționale menite să promoveze valori etice esențiale, cum ar fi libertatea academică, și să abordeze problemele de discriminare, abuzuri și hărțuire de orice tip.

În acest context, se subliniază că noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 introduce pentru prima dată definiții precise pentru hărțuirea sexuală și violența psihologică.

Astfel, toate instituțiile de învățământ superior sunt obligate să se conformeze acestor noi reglementări.

În plus, Ministerul Educației a continuat să îmbunătățească legislația privind etica și deontologia universitară prin:

  • adoptarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară, care interzice orice fel de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare;
  • stabilirea obligației ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară;
  • stabilirea obligației comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie;
  • stabilirea obligației ca universitățile să elaboreze ghiduri operaționale prin care detaliază procedurile legale și administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligație reglementată de Codul-cadru de etică și deontologie universitară.

Este dreptul studenților de a avea un mediu de învățare sigur și sănătos

Ministerul Educației dorește să sublinieze că hărțuirea sexuală și orice formă de hărțuire constituie abateri grave de la normele de etică și deontologie, având un impact negativ asupra demnității și respectului pentru dreptul la educație, conform Legii învățământului superior nr. 199/2023 și Codului-cadru de etică și deontologie universitară.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se reiterează faptul că orice persoană poate adresa comisiei de etică universitară din cadrul instituției de învățământ superior pentru a semnala încălcări ale normelor etice, asigurând confidențialitatea identității.

În cazul în care sesizările nu sunt rezolvate de instituția de învățământ, Ministerul Educației poate fi informat despre încălcări ale reglementărilor și procedurilor legale referitoare la etica și deontologia universitară.

Ministerul Educației reafirmă dreptul studenților de a avea un mediu de învățare sigur și sănătos, inclusiv acces la informații și servicii de consiliere privind sănătatea fizică și mentală, conform Codului drepturilor și obligațiilor studentului, aprobat prin ordinul ministrului în 2024.

De asemenea, Ministerul Educației a lansat în consultare publică, pe 12 iunie 2024, noul Regulament privind organizarea și funcționarea Comisiilor de etică din universități.

Având în vedere că în perioada de consultare nu au fost primite observații, se consideră necesară extinderea acestei perioade și se face apel la contribuții care ar putea ajuta la îmbunătățirea climatului etic în universități.

Ligia Deca a subliniat că hărțuirea sexuală efecte devastatoare asupra victimelor

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat că hărțuirea sexuală reprezintă o problemă gravă, cu efecte devastatoare asupra victimelor și asupra climatului profesional din orice organizație.

Ea a menționat că atunci când hărțuitorii dețin poziții de încredere și autoritate, cum ar fi în cazul cadrelor didactice, impactul este și mai distrugător.

„Hărțuirea sexuală este un flagel, care are consecințe dezastruoase atât asupra victimelor, cât și asupra climatului profesional din orice organizație. Atunci când cei care hărțuiesc sunt și în poziții care presupun încredere și autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze.

În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei în mediul educațional. Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional”, a declarat Ligia Deca.