Veste foarte bună pentru companiile din România, dar şi pentru foarte multe persoane fizice.
Se schimbă legislaţia privind semnătura electronică în România, după mai bine de două decenii
Totul are legătură cu noua lege a semnăturii electronice, care vin ca o gură de oxigen pentru aceste companii, susţine deputatul liberal Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
Actuala lege din România este veche de 22 de ani, a subliniat acesta.
„În tranzacţiile online, siguranţa tranzacţiilor este unul dintre lucrurile fundamentale, iar mecanismul care dă securitate acestor tranzacţii este semnătura electronică. În România avem o situaţie nu foarte confortabilă, atât pentru mediul public cât şi pentru mediul privat, în acest moment.
Avem o lege care are 22 de ani vechime, legea care reglementează semnătura electronică şi vă puteţi imagina cât de mult progres tehnologic a avut loc de acum 22 de ani.
Avem un cadru european legislativ care a fost adoptat în 2014 şi care intră în conflict cu această legislaţie pe care noi o avem în vigoare şi avem în unele situaţii legi sectoriale, legi speciale care reglementează folosirea semnăturii electronice, cum ar fi folosirea semnăturii electronice pentru relaţiile de muncă, dar nu avem sub nicio formă o lege care să ne ofere un cadrul general de folosire a semnăturii electronice, care să ajute la digitalizarea României, crearea unor mecanisme de încredere, siguranţa tranzacţiilor şi care să asigure valabilitatea unor documente în instanţă.
Nu avem un astfel de act implementat în ultimii 22 de ani”, a declarat marţi, 4 iulie, Sabin Sărmaş.
România va fi la vârful Europei cu ajutorul acestei noi legislaţii
Noua legislaţie care urmează să fie implementată este una dintre cele mai bune din Europa, a explicat deputatul PNL. Siguranţa pe internet, transparenţa şi utilizarea facilă a semnăturii electronice au fost puncte-cheie ce au fost implementate în noua lege.
„A fost un proces destul de anevoios, a fost un proces de aproape 7 luni de zile, cu aproape 20 de versiuni ale acestei legi şi asta nu în mod întâmplător pentru că la nivelul comisiei de tehnologia informaţiei şi comunicaţii din Camera Deputaţilor avem un mod puţin diferit de lucru, cu peste 50 de membri din mediul academic, mediul privat, ONG şi societate civilă care cu toţii au contribuit la elaborarea acestei legi.
A fost destul de complicat să acomodăm toate obiectivele particulare, am reuşit în final acest lucru şi cred că avem o lege, îmi permit să spun una dintre cele mai bune din Europa.
Ne-am preocupat în mod special de siguranţa cetăţeanului pe internet, de transparenţă pentru el şi de o mai facilă utilizare a semnăturii electronice, astfel încât să scăpăm de acel token pe care toţi îl purtăm în buzunar atunci când ne achiziţionăm o semnătură electronică astăzi de la unul din furnizorii de servicii de încredere”, a afirmat Sabin Sărmaş.
Schimbarea aşteptată de întreg mediul de afaceri din România
Deputatul PNL a explicat şi ce înseamnă noua lege a semnăturii electronice pentru mediul de business din România.
„Orice document electronic, semnat cu semnătură electronică corespunzătoare, este echivalent din punct de vedere juridic cu acel document de formă letrică. Un aspect extrem de important, dăm libertate şi le dăm o gură de oxigen companiilor din România, este prima dacă când se întâmplă acest lucru în ultimii 22 de ani, lăsăm companiile din România, în relaţiile business to business, să agreeze asupra nivelului de încredere pe care îl dau semnăturii electronice.
Dacă două companii agreează că o semnătură avansată şi nu una calificată are valoare de semnătură olografă, pot să agreeze asupra acestui lucru iar în relaţiile dintre aceste entităţi pot folosi acest tip de semnătură. (…)
În mod cert această lege va reuşi să dinamizeze utilizarea semnăturii electronice în România. (…) Modelul de astăzi, cu token, pe care îl pierdem, îl lăsăm prin sertare, nu mai este unul de actualitate, trebuie să ne uităm la tehnologii moderne. (…)
Noi am creat, prin această lege, posibilitatea de inovaţie pentru companiile româneşti”, a mai declarat preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.