Se schimbă modul de calcul al facturilor la energie! Cine va beneficia de ajutor de la stat

Sursă: Dreamstime

Coaliția de guvernare a luat o hotărâre în ceea ce privește formula de calcul a facturilor la energie. De asemenea, a fost admis un amendament în ceea ce privește spijinul familiilor numeroase cu venituri mici.

Familiile cu cel puțin trei copii vor avea și consumul de energie mult mai mare. În acest sens, tariful la electricitate pentru aceste familii va fi plafonat până la 68 de bani pe kilowatt oră.

Acesta este un amendament din partea UDMR, adoptat azi, 27 septembrie, în comisiile de specialitate din Senat. Furnizorii au atras atenția asupra faptului că nu au acces la datele relevante, astfel le va veni greu să identifice familiile cu trei copiii și mai mult.

Parlamentarii au venit cu modificări în ceea ce privește plafonul stabilit pentru consumul de energie. Astfel, românilor li se va reduce considerabil prețul la facturi.

Au fost introduse modificări în ceea ce privește calculul facturilor la energie

Coaliția PSD-PNL-UDMR a hotărât să modifice modul în care se calculează prețul final pentru facturile la energia. Parlamentarii au decis să se treacă la un calcul de tip kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, cum se calcula până acum.

Potrivit noilor reglementări, costul va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat și, respectiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv.

Guvernele din Europa au cheltuit aproximativ jumătate de trilion de euro pentru soluționarea crizei energetice

Guvernele statelor europene au cheltuit aproximativ 500 de miliarde de euro în ultimul an pentru a proteja cetățenii şi companiile de creșterea record a prețurilor gazelor şi energiei, conform unui studiu publicat de think-thank-ul Bruegel.

Pe fonul prețurilor crescânde, guvernele din Europa au fost nevoite să introducă noi măsuri care să scadă prețurile cu amănuntul la energie, de reducere a taxelor la energie şi de acordare de subvenții plătitorilor de facturi.

Prețurile la gaze şi energie electrică au crescut într-un ritm alert în urma reducerii exporturilor de combustibil din Rusia ca reacție de răspuns a Occidentului la războiul nejustificat din Ucraina.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au cheltuit în total 314 miliarde de euro pentru a amortiza şocul facturilor la energie, iar Marea Britanie a alocat 178 de miliarde de euro, conform aceleași surse.