Se schimbă obligatoriu buletinul. România, obligată de UE. Decizia a venit vineri, 4 octombrie

Buletin

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

UE dă liber la transgenderi. Statele Uniunii Europene trebuie să recunoască o schimbare a prenumelui și a sexului obținută în alte țări ale blocului, a decis vineri instanța supremă a UE, dând dreptate unui cetățean român. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat această decizie în cazul unui transgender cu dublă cetățenie, română și britanică. Acesta a dat în judecată statul român pentru că n-a vrut să-i recunoască, în actele românești, identitatea masculină, obținută deja în Marea Britanie.

UE dă liber la transgenderi. Refuzul unui stat UE „de a recunoaște și a înscrie în certificatul de naștere al unui resortisant o schimbare a prenumelui și a identității dobândite în mod legal într-un alt stat membru contravine dreptului UE”, a anunțat Curtea Europeană de Justiție, potrivit Le Monde.

Drepturi pentru transgenderi. Cum a motivat Curtea Europeană de Justiție decizia

Instanța a spus că negarea unei astfel de recunoașteri „îngreunează exercitarea dreptului la liberă circulație și ședere”, întrucât „o neconcordanță între identități. care rezultă dintr-un astfel de refuz, creează dificultăți unei persoane” în viața de zi cu zi, precum și ”inconveniente administrative și private.”

Arian Mirzarafie-Ahi – un bărbat cu dublă cetățenie română și britanică care a obținut recunoașterea legală a identității sale de gen masculin în 2020 în Regatul Unit – a contestat decizia autorităților române de a refuza să-i elibereze un nou certificat de naștere, cu sexul și prenumele schimbate, amintește Le Monde.

Arian Mirzarafie-Ahi / SURSA FOTO: Facebook, Asociatia Accept

”Nu sunt justificate”

„Curtea statuează că acest refuz de recunoaștere și faptul de a obliga persoana interesată să inițieze o nouă procedură de schimbare a identității de gen în statul membru de origine, care o expun riscului ca aceasta să ajungă la un rezultat diferit de cel adoptat de autoritățile statului membru care a acordat în mod legal această schimbare de prenume și de identitate de gen, nu sunt justificate.

În acest context, Curtea amintește că din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului rezultă că statele sunt obligate să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului”, menționează CJUE.

În opinia CJUE, divergența dintre identități care rezultă dintr-un asemenea refuz de recunoaștere creează dificultăți în dovedirea identității în viața de zi cu zi, precum și inconveniente majore de ordin profesional, administrativ și privat.

Potrivit instanței, Brexit-ul nu are nicio legătură cu disputa, întrucât bărbatul a obținut recunoașterea schimbării sale de gen și prenume în Marea Britanie înainte de ieșirea acestei țări din UE.

Cum se definesc, de fapt, transgenderii

Transgender, des prescurtat trans, este de asemenea un termen umbrelă: pe lângă oameni ai căror identitate de gen este opusă sexului atribuit la naștere (bărbați trans și femei trans), el mai poate include indivizi care nu sunt exclusiv masculini sau feminini (persoane care sunt nonbinare sau genderqueer, incluzând identități bigender, pangender, genderfluid, sau agender).

Alte definiții ale cuvântului transgender includ oameni care aparțin unui al treilea gen, sau altfel conceptualizează persoanele trans ca pe un al treilea gen.

Transgen nu are legătură cu persoanele care practică travesti (care e o exprimare de gen, nu o identitate de gen), potrivit Wikipedia.