Se schimbă ordinea economică mondială? Cine va domina lumea?

SUA au dominat economia globală de zeci de ani, dar acum globalizarea se confruntă cu o reacție negativă puternică. Integrarea economică și globalizarea, fluxul liber al comerțului, și dominația SUA. Aceasta este ordinea economică pe care lumea o cunoaște de zeci de ani.

În prezent, se conturează dezintegrarea vechii ordini mondiale bazate pe reguli. Țările devin din ce în ce mai orientate spre interior, au fost ridicate ziduri de reglementare, Organizația Mondială a Comerțului începe să-și piardă din putere, națiunile se întrec pentru a construi industrii ale viitorului, iar restricțiile comerciale sunt la ordinea zilei, scriu jurnaliștii de la Al Jazeera.

Sistemul care a guvernat economia globală după al Doilea Război Mondial se află într-un punct de cotitură Sistemul care a guvernat economia globală de la al Doilea Război Mondial se află într-un punct de cotitură. Cine va modela regulile viitorului? SUA, China sau BRICS?

BRICS poate deveni un pilon economic și geopolitic alternativ?

Toată lumea vorbește despre extinderea BRICS. Din Algeria până în Argentina, cel puțin 40 de țări și-au arătat interesul să se alăture organizației.

În centrul atracției grupării este creșterea sa economică. Cele cinci țări BRICS au acum un produs intern brut (PIB) combinat mai mare decât cel al G7 în termeni de paritate a puterii de cumpărare. În termeni nominali, țările BRICS sunt responsabile pentru 26% din PIB-ul global. În ciuda acestui fapt, dețin doar 15% din puterea de vot în cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Pe lângă nemulțumirile legate de astfel de dezechilibre, apar tot mai multe preocupări în Sudul Global că Statele Unite ar putea transforma dolarul într-o armă, folosind sancțiunile, așa cum a făcut-o împotriva Rusiei. Acest lucru a făcut ca națiunile BRICS, în mod individual și colectiv, să-și reducă dependența de moneda americană, crescând în același timp comerțul bilateral în propriile monede.

Între timp, India și China sunt blocate într-un impas frontalier din mai 2020. În același timp, India, Africa de Sud și Brazilia își doresc relații calde cu Occidentul la fel de mult ca și cu China și Rusia. Așa că mulți se întreabă dacă BRICS poate deveni un pilon economic și geopolitic alternativ pentru SUA și aliații săi.

Răspunsul este simplu: influența națiunilor BRICS va crește, dar, probabil, blocul va oferi mai mult alternative economice și diplomatice fragmentare la ordinea globală condusă de SUA, decât să o înlocuiască, spun analiștii.

Acest lucru ar putea duce în continuare la și mai multe tensiuni cu Occidentul, pe măsură ce liderii BRICS încearcă să aleagă o cale independentă într-o lume în flux. Dar pentru a rămâne eficient, BRICS va trebui să gestioneze prioritățile disparate ale națiunilor membre, o provocare care nu va fi ușor de abordat pentru grup.

China, Iran, Arabia Saudită- semne ale unei „ordini globale în schimbare”

Eforturile Chinei de a negocia un acord între Iran și Arabia Saudită au fost văzute de analiști drept semne ale unei „ordini globale în schimbare”. În timpul discuțiilor care au avut loc anul trecut, la Beijing, Arabia Saudită și Iranul au convenit să restabilească relațiile diplomatice și să-și redeschidă ambasadele. Acordul mai prevedea afirmarea „respectului pentru suveranitatea statelor și neamestecul în treburile interne ale statelor”.

Rolul Chinei de mediator în rezolvarea problemelor dintre cei doi inamici regionali nu a fost făcut public înainte de anunț. China a spus că va continua să joace un rol constructiv în gestionarea problemelor punctelor critice și să demonstreze responsabilitatea ca națiune majoră.

Robert Mogielnicki, cercetător senior la Institutul de Stat din Washington, DC, a declarat pentru Al Jazeera că acordul este o dovadă a prezenței tot mai mare a Chinei și a interesului său de a juca un rol principal în regiune.  Deoarece Statele Unite nu au relații bune cu Iranul, China este „într-o poziție bună de a intermedia un acord”, declara el.

„Legăturile diplomatice mai bune între Arabia Saudită și Iran vor reduce probabilitatea unui conflict regional și tensiunile regionale. Acesta este un lucru bun pentru China, pentru SUA și pentru actorii regionali”, a comentat analistul.

Sina Toossi, cercetător la Centrul pentru Politică Internațională din Washington, DC, a declarat că Beijingul are „un interes clar” în îmbunătățirea legăturilor și a stabilității în regiune, deoarece Golful este o sursă vitală de energie pentru Beijing, care importă energie din Iran şi Arabia Saudită.