Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că această confruntare dintre SUA și China reprezintă „o mare provocare” în contextul actual, scrie Scmp.
Statele Unite și China și-au enunțat planurile ambițioase pentru regiunea Indo-Pacific la un forum de afaceri Apec, în timp ce alți lideri au avertizat asupra pericolului împărțirii globale în două blocuri. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a evocat planul „durabil” pe termen lung al Washingtonului pentru regiune, pe fondul incertitudinii tot mai mari în rândul guvernelor și al companiilor cu privire la lipsa de angajament a Americii față de Asia.
Nu există partener economic mai bun regiune decât SUA
„Mesajul nostru este clar. Statele Unite au un angajament economic de durată față de Indo-Pacific; unul care se măsoară nu în ani, ci în decenii și generații”, le-a spus Harris oamenilor de afaceri prezenți la forumul pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (Apec) din Bangkok. „Nu există partener economic mai bun pentru această regiune decât Statele Unite”, a declarat ea. Sub administrația Biden, parteneriatele din Indo-Pacific s-au consolidat, cu o „extindere fără precedent a legăturilor” între SUA și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, a adăugat Harris.
Xi Jinping: Regiunea nu este „curtea din spate a nimănui”
La aceeași reuniune, cu doar o zi în urmă, președintele chinez Xi Jinping ceruse o mai mare integrare economică și cooperare între țările din Asia-Pacific. Regiunea nu e „curtea din spate a nimănui” și nu ar trebui să devină „o arenă pentru competiție între marile puteri”, a spus Xi Jinping, cerând țărilor să respingă protecționismul și o mentalitate de tip „război rece”. Într-un discurs adresat liderilor forumului Apec, Xi a cerut o mai mare solidaritate și o cooperare multilaterală pentru a menține stabilitatea națiunilor din regiune.
Așa a apărut „miracolul Asia-Pacific”
„În ultimele decenii, cooperarea economică în Asia-Pacific s-a dezvoltat puternic și a creat „miracolul Asia-Pacific”, care a atras atenția la nivel mondial”, a spus Xi. „Acum, deoarece lumea se află din nou la o răscruce a istoriei, Asia-Pacific este și mai importantă și joacă un rol și mai proeminent”, a subliniat liderul chinez.
Toate aceste declarații vin în contextul în care SUA și China continuă să se lupte pentru influență în regiunea Asia-Pacific, Washington-ul încercând să contracareze puterea militară, în creștere, a Beijingului. Între timp, țările din regiune și-au manifestat temerile că vor fi forțate să aleagă o anumită tabără.
Franța vrea o ordine mondială unică
În discursul rostit la forumul Apec, președintele Macron a cerut încetarea „confruntării”, catalogând lupta pentru supremație dintre cele două mari puteri „un mare risc și o mare provocare”. Subliniind necesitatea unei „ordini globale unice”, Macron a spus că intensificarea confruntării dintre SUA și China a forțat unele țări să aleagă o anumită tabără.
„Nu credem în hegemonie, nu credem în confruntare, credem în stabilitate”, a spus Macron, subliniind abordarea franceză a Indo-Pacificului, care urmărea un „echilibru dinamic”, într-o lume zbuciumată de crize suprapuse. În paralel, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune (ICBM) care a căzut în apropiere de apele teritoriale ale Japoniei. A fost al doilea test de acest fel luna aceasta, care arată posibila capacitate a Coreei de Nord de a lansa atacuri nucleare pe întregul teritoriu al Statelor Unite.
Kamala Harris a convocat o întâlnire urgentă cu aliați, inclusiv Australia, Coreea de Sud și Japonia.