China este unul dintre cei mai mari producători şi consumatori din lume pentru o gamă largă de produse. Numărul unu în top este industria oţelului şi a cărbunelui, potrivit Asociaţiei Mondiale a Cărbunelui, precum şi minereul de fier, conform U.S. Geological Survey. Asociaţa de dezvoltare a cuprului susţine că este al doilea cel mai mare producător de cupru din lume, după Chile. Mărfurile sunt o afacere importantă pentru cea mai mare populaţie a planetei, iar preţurile au crescut puternic în ultimii 10 ani, China stând la baza acestui „super-ciclu“.
Totuşi, adunarea Partidului Comunist ar putea schimba radical această imagine. Beijing încearcă să îndrepte economia spre consum pentru a pune creşterea pe o bază mai stabilă pe termen lung. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a promis reforme cuprinzătoare. Urbanizarea şi liberalizarea financiară vor fi cel mai probabil punctele pe care se va concentra. Un sistem naţional de securitate socială a fost luat de asemenea în discuţie, precum şi mai multe zone de liber-schimb, reforme de proprietate, modificări la întreprinderile de stat şi legislaţia taxării proprietăţii. Există şi speculaţii că se vor purta discuţii despre supracapacitate şi poluarea mediului.
„Dacă China va îmbrăţişa reforme semnificative, asta va însemna o ajustare economică reală“, spune Patrick Chovanes, directorul general şi strategul şef al Silvercrest Asset Management.
„Explozia mărfurilor la care am asistat în ultimii ani a fost determinată parţial de creşterea reală, dar în mare parte de cererea extrem de umflată de sistemul de creditare din China. Fie că China va avea o aterizare dură sau una uşoară, explozia actuală a investiţiilor se va domoli semnificativ“, spune acesta.
Pe termen mediu, creşterea cererii pentru proprietăţi în mediul urban şi locuinţe sociale ar trebui să elibereze un nou val de cerere pentru materiale de construcţii, prezic strategii Grant Sporre şi Xiao Fu de la Deutsche Bank. Dar măsurile de reducere a poluării, limitarea supracapacităţii, utilizarea deşeurilor de oţel şi impozitul pe proprietate ar putea conduce la o intensificare a consumului de oţel şi la o diminuare a cererii de miniereu de fier în următorul deceniu, spun cei doi.
„Pe măsură ce China trece de la investiţii în active fixe spre o economie bazată pe consum şi continuă să se mişte în sus pe lanţul valoric, noi credem că metalele care au utilizare mai mare în aplicaţii de consum (inclusiv aluminiul şi zincul) şi cele care sunt necesare pentru a produce valoare adăugată, precum oţelul inoxidabil (nichel) şi oţelul galvanizat (zinc), ar putea avea de câştigat“, arată strategii într-o notă de presă publicată miercuri.
<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000215006/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000215006/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>
SURSA: CNBC