Legea pensiilor speciale nu va fi adoptată nici în această săptămână
Luni, 22 mai 2023, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat că, în scurt timp, va fi promovat un act legislativ privind pensiile speciale, însă a recunoscut că legea pensiilor speciale nu va fi adoptată de Camera Deputaţilor nici în această săptămână, precizând că, dacă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale s-ar mişca mai rapid, ar putea intra acel draft în procedură parlamentară până la finalul săptămânii.
„Cât priveşte legea privind eliminarea pensiilor speciale, la ora 13 există la Guvern o întâlnire la solicitarea primului-ministru împreună cu ministerul Muncii, probabil că şi domnul Ciolacu va fi acolo pentru promovararea acestui act normativ. S-au încheiat discuţiile cu Comisia Europeană, avem raportul de analiză al Băncii Mondiale, avem consultanţa oferită privind modul cum putem face acest lucru.
Nu ne rămâne decât să transferăm în legislaţie toate prevederile, recomandările şi modul în care putem promova acest act normativ. La fel, Ministerul Muncii este prezent la această întâlnire şi probabil că într-un interval foarte scurt de timp vom promova un asemenea act legislativ.
Aş minţi dacă v-aş spune că problema este rezolvată. Există proiect în momentul de faţă la Senat în comisii. Dacă Ministerul Muncii s-ar mişca suficient de rapid şi în urma întâlnirii de astăzi ar transmite Parlamentului amendamentele, măsurile, propunerile pentru a îmbunătăţi acest act legislativ, am putea avea în procedură parlamentară acel draft pe un vot final până la sfârşitul acestei săptămâni.
Dar, având în vedere experienţa altor legi care au fost declarate neconstituţionale, nu aş miza pe o grabă sau pe o accelerare forţată a acestui proces legislativ pentru că de data asta ne propunem să promovăm un proiect care să stea în picioare indiferent de cum va fi contestat ulterior sau de testul de constituţionalitate de la Curte.
Avem expertiză internaţională, noi, liberalii, suntem deja la al treilea proiect legislativ pe care îl elaborăm pentru eliminarea pensiilor speciale şi ne dorim ca de data asta să fie unul cu rezultate concrete, să nu fie întors în Parlament pentru motive care ţin de constituţionalitate şi evident de legalitate.
Trebuie să construim un sistem de pensii care să fie şi sustenabil, trebuie să echivalăm regimul acesta special de până acum cu principiul contributivităţii. Sunt lucruri foarte complicate. Nu ştim dacă o săptămână ar fi suficient, dar dacă Ministerul Muncii va depune un efort suplimentar probabil va putea să facă într-o săptămână ce nu a făcut în câteva luni”, a declarat, luni, Ionuț Stroe în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.
PNL speră ca legea salarizării să fie modificată curând
Tot luni, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a anunțat că, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, va avea loc o întâlnire de lucru cu Marius Budăi pentru a a aduce lămuririle finale cu privire la reforma pensiilor speciale. Aceasta a spus, totodată, că speră ca, în zilele următoare, să se discute și despre legea salarizării „pentru că această lege a salarizării este de interes pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educaţie.”
„PNL este la fel de atent ca oricine la greva din domeniul educaţiei, motiv pentru care astăzi vom vorbi despre educaţie, cum să găsim soluţii ca să stopăm aceste demersuri ale sindicatelor care au nişte solicitări legitime. Salarizarea în domeniul educaţiei este o problemă care va trebui să fie rezolvată şi cred că liderii partidelor politice care formează coaliţia de guvernare au decis foarte bine, să nu mai discute despre rotaţie, să discute despre probleme care sunt importante.
Rotaţia se va întâmpla, partidele sunt cele care au semnat protocolul acum un an şi ceva, sunt aceleaşi şi ştiu care sunt angajamentele pe care şi le-am asumat şi ştiu că această tranziţie este mult mai uşoară dacă nu se mai inflamează spaţiul public cu nume, cu ministere, cu împărţeli.
Consider că este mai puţin importantă ziua în care se depune mandatul, important este să discutăm despre priorităţi. Se discută până se rezolvă. Discuţiile şi concluziile le veţi vedea după discuţiile cu Ministerul Muncii, pentru că legea salarizării va trebui să cuprindă solicitările pe care colegii din educaţie le au. Guvernul a avansat deja nişte propuneri, bonusul pentru debutanţi, pachetul de investiţii prins în legile de astăzi”, a declarat, luni, Alina Gorghiu.
Legea salarizării ar urma să vină în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din toamnă
Potrivit spuselor ale, „soluţiile pot fi generate exclusiv prin dialog, iar dialogul va avea loc cu cei care răspund de acest sector, şi anume ministrul Muncii, care va trebui să găsească, împreună cu noi toţi pentru că vom sprijini finalizarea acestei greve şi identificarea soluţiilor, demersul colectiv”.
Alina Gorghiu a spus, de altfel, că legea salarizării ar urma să vină în Parlamentul României la începutul sesiunii parlamentare din toamnă.
„Nu este un document uşor de făcut şi nu aş vrea să dea nimeni rateuri. E drept, ministrul Muncii a întârziat foarte mult discuţiile pe această lege, dar nu ajută pe nimeni dacă eu găsesc vinovatul în persoana ministrului Muncii sau a altui ministru. Important este să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţiile pentru sistemul educaţiei”, a explicat ea.