Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit recent, la DCNews, despre noua Lege a pensiilor din România ce ar urma să fie definitivată în acest an. Mai mult, ministrul spune că aceasta a fost deja aprobată, da aplicarea ei a fost amânată. Totuși, se promite că noile măsuri vor elimina inechitățile din sistemul social de pensii al României.

Se schimbă pensiile în România

Acesta a spus că în sistemul de pensii se vor schimba mai multe aspecte în 2022. Una dinte acestea privește semnarea unui acord cu Banca Mondială până la sfârșitul lunii februarie pentru asistența tehnică pe sistemul de salarizare și una pe sistemul public de pensii dar și celelalte pensii care nu sunt bazate pe contributivitate.

De asemena ministrul a mai explicat ce urmează să se întâmple cu salariile și pensiile în contextul PNRR și dacă acesta se poate sau nu renegocia.

”Modificare PNRR a unui stat membru se poate face respectând elementele de reglementare descrise în document. Deci inclusiv documentul vorbește despre modificări”, a transmis ministrul Muncii la DC News.

În legătură cu cine va trebui să facă demersurile în privința aceasta ministrul a spus că el și colaboratorii săi din minister și-au făcut datoria, au identificat punctele slabe din PNRR și au fost trimise la PSD de unde vor fi discutate în coaliție. Marius Budăi a atras atenția în mod special asupra greșelilor care au fost găsite în PNRR.

Pensiile speciale nu există, juridic vorbind

”Ca o curiozitate neprofesionista, termenul de pensii speciale nu există ca termen juridic. Avem indemnizații de serviciu și pensiile militare de stat. La ora actuală 8% cheltuim cu pensiile bazate pe contributivitate. Rezolvarea inechităților presupune doi pași și anume, un act normativ de întocmit, avem  legea 127 pe care o vom îmbunătăți dacă este cazul și eliminarea diferențelor mari intre pensiile celor care au aceeași contributivitate. Însă acest lucru înseamnă impact bugetar cu repercusiuni în PIB”, a transmis ministrul Marius Budăi recent.

Ministrul a mai adăugat că ”să pui toate pensiile într-o găleată, fie că sunt pe contributivitate și pe necontributivitate, că numai cele pe contributivitate costă 8% și tu să crezi că la 9,4% te încadrezi și cu rezolvarea inechităților, este nerealist.