Reforma pensiilor speciale va fi adoptată de Guvernul României după Crăciun

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de către Adevărul, Guvernul României ar urma să rezolve problema reformei pensiilor speciale prin adoptarea unui proiect de lege care va fi aprobat după Crăciun, aleșii locali fiind plecați într-o vizită oficială în Coreea de Sud în zilele următoare.

Potrivit surselor guvernamentale, vârsta de pensionare va crește etapizat în următorii zesce, în fiecare an cu câte șase luni. În plus, nu se va mai depăși salariul în plată în cazul celor care vor intra la pensie și nu va mai fi un calcul în baza ultimului salariu cu sporuri, ci fără sporuri și facută o medie a anilor, nefiind încă agreată perioada de referință pentru calcul. Acest proiect de lege nu va avea însă niciun efect asupra pensiilor speciale ale aleșilor locali și ale parlamentarilor.

Întrucât unul dintre jaloanele din PNRR este să rezolve problema pensiilor speciale până la finalul lui 2023, un scenariu luat în calcul de membrii coaliției de guvernare prevedea inclusiv varianta unei ordonanțe, au explicat acele surse politice.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale crește de la o lună la alta

Vă amintim că Guvernul României a amânat pentru a-l patrulea an plata pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, stârnind o revoltă din partea acestora. Pensiile speciale au fost adoptate de către Guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență (OUG) pentru că, anterior, fuseseră declarate de două ori neconstituționale, în condițiile în care Curtea Constituțională a României (CCR) solicita să primească și consilierii locali și consilierii județeni pensii speciale sau să nu primească nimeni.

Nici până acum proiectul de lege privind aprobarea OUG-ului pentru Codul Administrativ nu fost adoptat de forul decizional, surse din cadrul coaliției de guvernare explicând că e ținut la comisii pentru a nu putea fi atacat la CCR. Astfel, actualul premier, Nicolae Ciucă, e la a doua prorogare a pensiilor pentru aleșii locali, măsuri similare fiind luate de foștii premieri ai României, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Guvernul României nu a reușit încă să elimine pensiile speciale ale foștilor parlamentari. Între timp, numărul beneficiarilor crește de la o lună la alta. La nivelul Camerei Deputaților, numărul foștilor deputați care beneficiază de pensii speciale a ajuns la 578, iar la Senat, numărul lor este în creștere, relatează sursa citată anterior. În septembrie, datele oferite arătau că sunt în plată 247 de pensii speciale pentru foști senatori, însă ultimele date arată că numărul lor a crescut la 251.