Marcel Ciolacu poartă discuții cu miniștrii cabinetului său
Joi, pe data de 17 august, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Aceste întâlniri vin după ce miercuri, șeful Executivului a discutat cu ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, și cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu, despre actul normativ privind reforma pensiilor speciale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, acestea sunt întâlniri normale ale premierului cu miniștrii cabinetului său.
„Se lucrează intens pentru a atinge termenele. Este un grad mare de așteptare cu privire la reforme. Nu este nimic extraordinar, sunt întâlniri de lucru normale”, a declarat acesta pentru Gândul, adăugând că miniștrii lucrează separat, la niveluri bilaterale sau trilaterale.
Reformele anunțate de către Marcel Ciolacu vor fi discutate și cu reprezentanții Comisiei Europene, respectiv ai Băncii Mondiale, mai precizează sursa citată.
După aceste discuții cu șeful Executivului, miniștrii de resort vor merge la Bruxelles, pentru a stabili ultimele detalii, înaintea vizitei lui Marcel Ciolacu la Comisia Europeană. Premierul a spus că va încerca o renegociere pe ținta de deficit, până la finalul lunii august.
Reforma pensiilor speciale va fi amânată
Potrivit unor surse guvernamentale, sesiunea parlamentară extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale nu va mai avea loc la data anunțată. Parlamentul urma să fie convocat pentru rediscutarea legii pensiilor speciale, după decizia CCR.
Legea a fost amânată și va avea loc la începutul sesiunii de toamnă a Camerei Deputaților și Senatului.
Acest lucru îi oferă ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, timpul necesar pentru a discuta modificările cu oficiali europeni.
Ministrul Muncii are planificată o vizită la Bruxelles pe data de 23 august.
Conform Stiripesurse, Comisia Europeană a amânat plățile aferente jalonului 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în ianuarie 2024. De asemenea, evaluarea efectuată de experții europeni ar urma să aibă loc în luna octombrie.
Această decizie eliberează Guvernul de sub presiunea de timp în ceea ce privește reforma pensiilor speciale, și momentan nu există riscul întârzierii în ceea ce privește atingerea jalonului.
Vă amintim că schimbările efectuate la legea privind pensiile speciale ale procurorilor și judecătorilor nu au fost considerate constituționale, Curtea Constituțională a admis o sesizare făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la acestea, la începutul lui august.