Comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, a anunțat recomandările întocmite în urma ședinței Executivului UE privind siguranța rutieră, informează Expatguideturkey.

Printre recomandările comisiei se numără trecerea la „permisul de conducere digital”, care, așa cum se spune, va fi implementat pentru prima dată în lume. Potrivit propunerii, va fi introdus un sistem digital care va facilita recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere între membrii UE.

Cei care doresc vor putea obține și un permis de conducere tipărit

Din momentul în care permisele de conducere digitale vor deveni disponibile, acestea vor fi accesibile de pe un telefon mobil sau alt dispozitiv digital și vor fi valabile în întregul spațiu comunitar. Cerințele minime pentru digitizarea permiselor de conducere în UE vor fi stabilite ulterior.

După ce se va stabili procesul de armonizare, permisele auto vor fi complet digitalizate. Pe lângă permisul auto digital, cei care doresc vor putea obține și un permis de conducere tipărit.

Este prevăzută o perioadă de 4 ani pentru trecerea la un permis auto digital

Procesul de reînnoire sau de preschimbare a permiselor digitale va fi mult mai rapid și mai ușor online, susțin oficialii UE. De asemenea, sistemul digital va simplifica, pentru persoanele din țările din afara UE, procesul de schimbare a permisului de conducere în interiorul granițelor Uniunii.

Ulterior se va stabili în ce țări vor fi valabile permisele digitale obținute în UE și dacă vor fi necesare examene sau pregătire suplimentară. Este prevăzută o perioadă de 4 ani pentru trecerea la un permis de conducere digital. Comisia Europeană intenționează ca normele de tranziție digitală să fie adoptate în termen de 18 luni de la adoptarea propunerii.

Pentru ca propunerea Comisiei UE să devină lege, aceasta trebuie să acceptată și de statele membre și de Parlamentul European.

Ce mai vrea UE să schimbe

De asemenea, regulile pentru obținerea unui permis de conducere digital ar urma să se schimbe: de exemplu vârsta. Tinerii vor putea învăța să conducă de la 17 ani, iar normele de siguranță în trafic vor fi și ele îmbunătățite.

Anul trecut, peste 20.000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din Uniunea Europeană, iar majoritatea victimelor au fost pietoni, bicicliști și utilizatori de scutere și motociclete.

Noile norme propuse de Comisia Europeană au ca scop îndeplinirea viziunii zero: fără decese pe drumurile din spațiul comunitar până în 2050. Pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, după obținerea permisului, șoferii începători ar urma să fie, vreme de cel puțin doi ani, într-o perioadă de probă, întrucât două din cinci accidente mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.